2024. április 18. csütörtök
More

    Hólyaghurutom van! Mit tegyek?

    Előfordult már veled is, hogy egy romantikus éjszaka utáni reggelen a felfázás tüneteit tapasztaltad magadon?

    A felfázás általában gyakori vizelési ingerrel, szúró, csípő érzettel és fájdalmas alhasi görcsökkel jár. A hólyaghurut nőknél gyakori probléma, melyek akkor jönnek ki, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, felfázik az altest területe, a változókori ösztrogénszint csökken vagy túl gyakori és intenzív a szex.

    Ez utóbbi azonban nem jelenti azt, hogy a szexuális partner lenne a hibás!

    A hólyaghuruttal járó szenvedés elsősorban ez E. coli baktérium hibája, ami az emberi bélrendszerben található meg. Amíg ez a baktérium ott marad, nem is okoz gondot, ám a húgycső és a hüvely nagyon közel helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így a szexuális aktus során a pénisz mozgásából adódóan előfordulhat, hogy ezek a baktériumok átkerülnek olyan területekre, ahol gondot okoznak.

    A húgycsövön keresztül a baktérium feljuthat a húgyhólyagba, ahol gyulladásokat idéz elő. A hólyag falán a baktériumok megtelepednek, elszaporodnak, és ingerelni kezdik a húgyhólyagot, ami felfázásos tüneteket produkál. Ennek nagyobb a kockázata, amennyiben egymás után többször kerül sor az aktusra.

    A különböző fajtájú fogamzásgátló habok és zselék szintén növelhetik a hólyaghurut kockázatát. Felborítják a női szeméremtest és a hüvely kémiáját, így megszűnik a védelem a kórokozókkal szemben.

    Mit tehetek a hólyaghurut elkerülése érdkében?

    • Csökkentheted a kialakulás esélyét, ha közvetlenül szex után kiüríted a húgyhólyagodat. Ezzel a baktériumok nem tudnak elszaporodni a vizeletben.
    • Napi 2-2,5 liter folyadékot fogyassz, hogy lehetőleg sűrűn tudd üríteni a hólyagod.
    • Az intim higiéniát semmiképp se hanyagold el. Főleg a szexuális együttlét előtt mosakodjatok meg mindketten, hogy elkerülhessétek a fertőzéseket.
    • Ügyelj a helyes WC-használatra is: a törlés mindig előlről hátrafelé történjen, előtte és utána pedig szükséges a kézmosás is.
    • Ha úgy érzed, a hüvelyed flórája nem megfelelő, használj hüvelyflóra-regeneráló készítményt a helyreállítására.
    • Erősítsd az immunrendszered vitaminokkal, ásványi anyagokkal, teljes kiőrlésű gabonákkal. Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint fontos az elegendő alvás, pihenés, és a megfelelő folyadékbevitel is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!