2024. április 27. szombat
More

    Kiderült, miért olyan ellenállhatatlan a csokoládé sokunk számára

    Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.

    Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre:

    „Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – kutatások a csokoládék új, csökkentett zsírtartalmú generációja irányában

    Angliai kutatók megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

    Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

    A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a csokoládé élvezeti értékét. Mert a csokoládéban lévő zsír elhelyezkedése számít a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

    A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

    A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével a csokoládé következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás.”

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!