2023. március 27. hétfő
More

  Kiderült, miért olyan ellenállhatatlan a csokoládé sokunk számára

  Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.

  Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre:

  “Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – kutatások a csokoládék új, csökkentett zsírtartalmú generációja irányában

  Angliai kutatók megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

  Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

  A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a csokoládé élvezeti értékét. Mert a csokoládéban lévő zsír elhelyezkedése számít a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

  A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

  A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével a csokoládé következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás.”

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!