2022. december 4. vasárnap
More

  A naptej helyes használata

  A fényvédő felkenése elsőre egyszerűnek tűnik: bekened magad, és már mehet is. Azonban, mint sok más naivnak tűnő dolog esetében, most sem olyan egyszerű a dolog.


  A naptej választása

  Bőrtípus

  A lényeg, hogy a fényvédő faktorszáma mindig a bőrtípusodnak megfelelő legyen. Az 1-es bőrtípusba azok a vörös vagy szőke hajú és világos bőrű emberek tartoznak, akik soha nem barnulnak le. A 2-es típus először leég, majd lebarnul, míg a 3-as típus jól lebarnul. A 4-es típus szinte soha nem ég le, és általában ebbe a kategóriába tartoznak Ázsia és a mediterrán területek lakói. Az 5-ös típus feketék számára alkalmas.

  A gyerekek bőrszíntől függetlenül 1-es típusúak. 50-es fényvédő ajánlott nekik, valamint azoknak, akiknek sok anyajegyük van, vagy akiknél korábban bőrrákot diagnosztizáltak. A 2-es típushoz legalább 30-as, a 3-as típushoz legalább 10-es SPF-re van szükség, a 4-es típushoz pedig alacsonyabb címkével ellátott készítményeket használhatsz, bár érdemes megemlíteni, hogy egy jó fényvédő krémnek minimum 15-ös faktora van.

  Zsíros, pattanásos bőr esetén válassz ultrakönnyű folyadékokat és krémeket, amelyek matt felületűek lehetnek. Száraz bőrre krémes, tejszerű vagy akár zsíros állag javasolt. Érdemes a gyógyszertárban a bőrtípusodnak megfelelő fényvédőt vásárolni.

  Fotostabilitás

  A fényvédő krémek alapvető kritériuma az UV-A és UV-B sugárzás elleni hatékony védelem. Vízálló és izzadságálló, úszás és hosszú távú edzés során a bőrön marad. Természetesen megerőltető edzés vagy fürdés után is érdemes vízálló előkészületeket tenni. Az is fontos, hogy a krém fotostabil legyen, vagyis a fényvédő ereje nem változik a napfény hatására. Fontos, hogy jól tapadjon a bőrön, de kozmetikailag elfogadható legyen. Vásárláskor érdemes kerülni a színes vagy túl sok illatanyagot tartalmazó termékeket, mivel ezek gyakrabban foltosíthatják a bőrt, vagy irritáló hatásúak lehetnek.

  Így használd!

  Kend be magad legalább 20 perccel a kirándulás előtt. Ha csak a strandon kenegeted magad, jó minőségű fényvédővel is leéghetsz. Ezenkívül ajánlatos másfél óránként újra felvinni belőle, mivel a fényvédő krémek idővel veszítenek hatékonyságukból. Fontos megjegyezni azt is, hogy a sós víz teljesen fel tudja oldani a bőrt védő membránt, de az édes víz is csökkentheti a védelmet.

  Nyáron a fénytől való védekezés legyen a mindennapi élet része. Reggel munkába indulás előtt dörzsöld be vele az arcodat, a karodat és a napfénynek kitett testrészeidet – mert leégetheted őket az autóban vagy a buszra várva. Edzéskor és napon túrázás közben is meg kell védened magad az UV-sugárzástól. A bőr nem felejt: Az élete során elszenvedett fénysérülések felhalmozódnak, ami évtizedekkel később bőrdaganatokhoz vezethet. Ezenkívül a bőr öregedését a napsugárzás UVA tartománya okozza.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!