2023. március 29. szerda
More

  Méhrák: a nagyobb esély

  Egy friss tanulmány egyes hajápolószerek és a méhrák közötti kapcsolatot vizsgálta. Érdekes eredmények.

  A Nemzeti Egészségügyi Intézetek új kutatása szerint azoknál a nőknél, akik hajegyenesítő krémeket, szereket használnak, nagyobb eséllyel alakulhat daganat a méhben. A tanulmányból kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik évente több mint négyszer használnak hajkiegyenesítő termékeket, a legnagyobb a méhrák kialakulásának kockázata.

  Méhrák és hajegyenesítés: aggasztó arányok

  A tanulmány a hajápolószerek használatát és a méhrák előfordulását vizsgálta egy 11 éves időszak alatt 33 947 nő körében, akiknek életkora 35 és 70 év között volt. A kutatók megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik évente több mint négyszer használtak hajkiegyenesítő vagy lazító termékeket, több mint kétszer nagyobb volt a méhrák kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik nem használtak ilyen termékeket.HIRDETÉS

  A tanulmány vezető szerzője, Alexandra White, PhD elmondta, hogy a kémiai hajegyenesítőket nem használó nők mintegy 1,64%-ánál alakul ki méhrák 70 éves korukra. Az ilyen termékeket gyakran használók esetében azonban ez a kockázat 4,05%-ra emelkedik.

  “Ez a kétszeres arány aggasztó, de fontos, hogy ezt az információt kontextusba helyezzük, mivel a méhrák viszonylag ritka ráktípus ” – tette hozzá a tanulmány vezető szerzője.

  Hajfestékek is hatással lehetnek egyes daganatos megbetegedésekre

  Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a hajápolószerek, például a hajfestékek használatát más hormonokkal összefüggésben lévő daganatos megbetegedések, például a mellrák megnövekedett kockázatával. A kutatók szerint azonban ez az első olyan elemzés, amely a hajvasaló készítmények használatát vizsgálta a méhrákkal összefüggésben.

  A tanulmány szerint a hajkiegyenesítő termékek használata gyakoribb volt az alacsony fizikai aktivitású nők és az afroamerikai nők körében. A tanulmányt a National Institute of Health és a National Institute of Environmental Health Sciences Intramural Research Programja finanszírozta, és a Journal of the National Cancer Institute folyóiratban jelent meg.

  Forrás: Egeszsgekalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!