2024. március 29. péntek
More

    SEBORRHEÁS BŐR ÉS HAJ? ÍME A MEGOLDÁS

    A szeborrea – azaz faggyúfolyás – egy olyan betegség, mely gyulladást, a bőr fokozott zsírosodását és hámlást okoz az arc- és fejbőrön.

    Ez a bőrbetegség egy krónikus gyulladásos folyamat, ami olyan bőrterületeken üti fel a fejét, ahol sok faggyúmirigy található. Latin neve magyarra fordítva faggyúfolyást jelent. Tünetei közé soroljuk a vörös bőrkiütéseket és a hámlást. Köztudottan a faggyúmirigyek termelik a faggyút, ami zsírok és fehérjék keveréke, és feladatai közé tartozik a bőr puhán tartása, pontosabban megvédeni a bőrt a kiszáradástól. Ezek a mirigyek legfőképpen a mellkason, a háton, az arcon és a fejtetőn vannak jelen, így a szeborreás bőrgyulladás is ezeken a területeken szokott kialakulni.

    A szeborrea fajtái és tünetei

    Mit jelent a szeborrea?

    A seborrheás dermatitis egy nem fertőző betegség, ami a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik. Jellemzően sárgás színű zsíros hámlás jelentkezi, leginkább a fej- és arcbőrön. Ezeken a területeken zömében rózsaszín-piros foltok is keletkeznek a hámlások alatt. Szintén gyakori, de nem minden esetben jelentkező tünet a viszketés, aminek intenzitása egyénenként eltérő. A betegség pontos kiváltó okaira még nem derült fény, de a genetikai tényezőkön kívül nagy valószínűséggel más faktorok is közrejátszanak. Alapvetően a test bármelyik részén megjelenhet ez a betegség, de a homlok, az orr és a szemöldökök körüli terület, a hajas fejbőr és a szegycsont körüli rész a leggyakrabban érintett.

    A szeborrea előszeretettel a fejen jelenik meg, ahol súlyos estben hajhullást és kopaszodást is okozhat, de ezek mellett a haj fokozott zsírosodásához is vezet. Önmagában a zsírosodás is okozhat hajhullást, ugyanis ennek a zsíros rétegnek köszönhetően a hajhagymák nem jutnak oxigénhez, továbbá a kialakult gyulladás miatt akár el is halhatnak. Ezek a következmények azonban viszonylag ritkák, ugyanis miután meggyógyult a bőr, zömében visszanő a haj.

    A seborrhea két típusát kell megkülönböztetnünk: a korpásat és az olajosat. Előbbinél a bőr hámlik és zsíros tapintású, a pórusok pedig tágak, utóbbi esetében pedig a bőr zsíros fényű és tapintású, a faggyú könnyedén ürül a pórusokból. Az olajos seborrhea esetében gyakran figyelhető meg az akné kialakulása is.

    A seborrheát gyakran keverik a rosaceával. A két bőrbetegségben az a közös, hogy mindkettő a faggyúmirigyekben gazdag területeket szereti, ennek ellenére előfordulási helyük és tüneteik is eltérőek. A rosacea leginkább az orcán, a homlokon és az állon jelenik meg. Tüneteit tekintve bőrpírral, értágulatokkal és vörös hólyagocskákkal jelentkezik, melyek közül egyik sem jár hámlással. Ennek a betegségnek a kialakulásában szintén genetikai tényezők játszanak szerepet, de stressz vagy hormonális változások is kiválthatják.

    Ez egy rendkívül gyakori betegség, ami az össznépesség 1-5 százalékát érinti. Kevésbé jellemző a serdülőkorú személyekre, inkább a 18-40 év közöttieket, ezen belül a férfiakat érinti gyakrabban. A negyvenedik életévüket betöltött nőknél még ritkább az előfordulása, de a férfiaknál egészen 60 éves korig jelentkezhet. Összességében a felnőttek 50 százalékában figyelhetjük meg időszakosan.

    A szeborrea okai

    Genetikai tényezők és autoimmun folyamatok

    Pontosan még nem ismert, hogy miért alakul ki bizonyos személyeknél ez a betegség, míg másoknál nem, de nagy valószínűséggel genetikai tényezők vannak erre befolyással. Ezen kívül a fokozott faggyútermelés is kiválthatja, továbbá a bőrön található gombák (Malassezia) túlzott elszaporodása, de befolyásolja az emésztés, a stressz és sok más tényező is a kialakulását, fellobbanását. Azonban minden érintett esetében kijelenthető, hogy valamilyen zavar van a bőrmegújulásnál: az új bőrsejtek a felszínre vándorolnak, ahol elpusztulnak, lelökődnek, hogy helyet biztosítsanak az új bőrsejteknek. Egészséges bőr esetén ez a folyamat nem látható, de szeborreánál hámló bőrterületek keletkeznek.

    Betegségek

    Bizonyos betegségek szintén elősegíthetik ennek a krónikus bőrgyulladásnak a kialakulását. A Parkinson-kórban szenvedők gyakran küzdenek fokozott faggyútermeléssel, ami kedvez a szeborrea kialakulásának, míg HIV-fertőzöttek 83 százaléka érintett ebben.

    Hormonális változások

    A hormonális változások szinten befolyással lehetnek a betegség kialakulására. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a betegség csecsemőkorban szokott jelentkezni, majd egy időre eltűnik, és csak a serdülőkor után alakul ki újra. Egyelőre nem bizonyított, hogy a férfi nemi hormonok ténylegesen kedveznek-e a seborrheának, de a legyengült immunrendszer, illetve az autoimmun betegségek elősegítik a betegség kialakulását.

    Lelki okok, stressz, környezeti tényezők, helytelen életmód

    Számos gyógyszer – például az úgynevezett antipszichotikumok – is okozhatnak olyan bőrkiütéseket, melyek akár összekeverhetők a seborrheával. A helytelen életmód, a tartós stressz és a hideg, száraz, szmogos környezet súlyosbíthatja a tüneteket, míg a nyári meleg és napsütés következtében azok enyhülhetnek. Utóbbit az UV-sugarak hatásának tudják be a szakemberek.

    Hogyan kezelhető a szeborrea?

    Fontos megjegyezni: ezt a betegséget nem csak külsőleg, belsőleg is kezelni kell. A kezelés alapjait a megfelelő bőrápolás és a stressz csökkentése adják, továbbá sok türelemre van szükség. Amennyiben az orvos seborrheát diagnosztizál, külsőleg enyhe hámlasztó, gyulladáscsökkentő kezelést, esetleg antimikotikumok használatát javasolja. Ezek a készítmények nyugtató hatásúak is, így jelentősen enyhítik a panaszokat. Amennyiben a hajjal fedett fejbőrt, a szakáll alatti bőrt vagy a szőrös mellkast érinti ez a bőrbetegség, akkor speciális samponok használata ajánlott. Ha a test más területein jelentkezik a betegség, akkor a kenőcsök és oldatok hozhatnak enyhülést.

    Az, hogy az alkalmazandó készítmények a különböző adalékokat milyen arányban tartalmazzák, attól függ, hogy milyen súlyosságú a hámlás vagy a gyulladás, így a helyi kezelés minden esetben egyénre szabott. Amennyiben szükséges, a bőrápolókrémek használata is javasolt lehet.

    Hogyan kezeljük és ápoljuk a seborrheás hajat és fejbőrt?

    Amennyiben a fejbőrön jelentkező ekcéma mindössze korpásodással jár, akkor az olyan orvosi samponok javíthatnak az állapoton, melyek például szelén-diszulfidot, cinket, szalicilsavat vagy etanolt tartalmaznak. Ezek mind feloldják a korpát és csökkentik a fertőzést. Az érintetteknek hetente többször kell a terméket használniuk. Ideális esetben este kenik fel a hajukra, éjszakára sem mossák le, mindössze reggel öblítik ki. Ennek az eljárásnak köszönhetően lelassul az élesztőgombák szaporodása. Mellékhatásként viszketés, égető érzés és a hajszín változása jelentkezhet.

    Létezik-e gyógyszeres kezelés?

    Belsőleg is tenni kell a szeborrea ellen, ami abban az esetben válik szükségessé, ha a bőrgyulladás tovább terjed, a külső kezelés nem hozza meg a várt eredményt, vagy háromnál több testrészt érint. Ekkor antimikotikumok vagy kortizoltartalmú készítmények belső használata is szükségessé válhat.

    Az antibiotikumok használata csak abban az esetben ajánlott, ha a seborrheán kívül bakteriális fertőzés is kimutatható. A lítiumot tartalmazó készítmények szintén jó választásnak bizonyulnának, hiszen gyulladáscsökkentő hatásuk van, azonban ezeket tilos a fejen alkalmazni.

    A homeopátiás szerek használata is hozhat javulást, de ez tudományosan nincs alátámasztva. A búzakorpás fürdő vélhetően gyorsít a gyógyulási folyamaton, továbbá antimikrobiális hatása van. A mentol pedig képes enyhíteni a viszketésen. Arról azonban sose feledkezzünk meg, hogy ha a házi praktikák nem hoznak javulást, akkor nem szabad sokáig várni, minél előbb fel kell keresni egy orvost.

    Milyen étkezés és életmód javasolt az érintetteknek?

    A megfelelő étkezéssel is javulhat az érintettek állapota. Ajánlott a szénhidrát bevitelének csökkentése, illetve a zsírszegény ételek fogyasztása. A tejtermékeket és a telített zsírsavakat célszerű kerülni. A betegeknek figyelniük kell az egészséges és kiegyensúlyozott étkezésre, hiszen így csökkenthetnek a panaszok intenzitásán, és megnövelhetik a tünetek nélküli időszakok hosszát.

    Megelőzhető a szeborrea?

    A szeborrea kialakulását nem lehet teljesen megakadályozni, de vannak bizonyos módszerek, melyekkel meghosszabbíthatók a tünet nélküli időszakok. Az antimikotikumokat tartalmazó samponok hetente többszöri alkalmazása ajánlott a fejbőrön előforduló elváltozások csökkentésére. Az antimikotikumos krémek pedig a hajtól, illetve szőrtől mentes területeken segítenek. Ezeken kívül ajánlott a lágy szappanok és bőrápolótermékek használata.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!