2023. március 25. szombat
More

  Citológiai mintavétel

  A 40-es években dr. George Papanicolaou kifejlesztett egy tesztet a méhnyak és rákmegelőzési állapotok kimutatására a méhnyakban. Az eljárást ma méhnyakrákszűrésnek, citológiai mintavételnek nevezik.


  Miért javasolt a rákszűrés?

  A méhnyakrákszűrés a méhnyak korai elváltozásait is képes kimutatni. Ezek az elváltozások később rákossá válhatnak, de ha korán észlelik, kezelhetők. Sok más szűrővizsgálathoz hasonlóan a citológiai mintavétel sem 100%-os pontosságú. A vett minta nem tartalmazhat rendellenes sejteket, vagy nehéz lehet kimutatni, mert vért vagy nyálkát tartalmaz.

  Mindezen korlátok ellenére nemzetközileg elfogadott tény, hogy a kétévente végzett méhnyakrákszűréssel a leggyakoribb méhnyakrák-típusok 90%-a megelőzhető.

  Ajánló   Dohányzó nők – a méhnyakrák kockázata nagyobb

  Hogyan történik a méhnyakrák szűrése?

  Kismedencei vizsgálat során ambulánsan perceken belül elvégezhetők a szűrővizsgálatok. Érzéstelenítést nem igényel, az eredmény 2 héten belül várható.

  A méhnyakrák leggyakoribb típusának kialakulása 10 évig tart, így kétévente elegendő egy rákszűrés. Ha azonban a megelőző szűrés bármilyen rendellenességet mutat, vagy a betegnél nagyobb a méhnyakrák kockázata, az orvos gyakoribb vizsgálatokat javasolhat.

  Kinek van szüksége gyakoribb rákszűrésre?

  Azoknál, akiknél nagyobb a méhnyakrák kockázata, gyakrabban kell szűrni. A kockázat nagyobb, ha:

  • nagyon korán elkezdted a nemi életet, különösen, ha több partnered volt;
  • van egy férfi partnered, akinek korábban több partnere volt;
  • STD-d van, különösen olyan, amelyet vírus, például genitális szemölcsök (HPV) vagy genitális herpesz okoz;
  • legyengült immunrendszer, például HIV-fertőzés miatt vagy szervátültetés után;
  • pozitív korábbi rákszűrés;
  • dohányzás.
  Ajánló   Petefészekrák: Négy olyan fő tünet, amelyről a nők 90 százaléka nem tud

  Mi van, ha abnormális eredményeket kapunk?

  Ha az eredmény pozitív, ne aggódj – 10 tesztből legalább egyszer kóros sejteket fogsz látni. Ennek számos oka lehet, amelyek többsége nem súlyos, ezért keresd fel a kezelőorvosod, hogy magyarázza el a leleteidet, és megtehesd a további lépéseket.

  Mikor van szükség rákszűrésre?

  Általában az első rákszűrésre 18 éves korban, vagy a szexuális kapcsolat megkezdése után 1-2 évvel kerül sor. Ezt követően kétévente meg kell tenni, még akkor is, ha már nem élünk intim életet – mivel a kockázat az életkorral nő. Becslések szerint a méhnyakrákkal diagnosztizált nők legalább 50%-a 50 év feletti.

  A menopauza után 70 éves korig rákszűrés javasolt, ezt követően az orvosod tanácsot adhat, hogy kerüld a további szűrést.

  A teljes méheltávolítás után rákszűrésre nincs szükség, de mindenképpen konzultálj orvosoddal.

  Hová fordulhatok, ha rákszűrést szeretnék?

  Keresd fel a nőgyógyászod, a vizsgálathoz nem kell háziorvosi beutaló.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!