2023. március 27. hétfő
More

  Nem a hideg okozza a befagyott váll szindrómát

  Beszédes neve ellenére a befagyott váll szindróma kialakulásáért nem a hideg a felelős. Az elnevezés az érintettek merev, beszűkült mozgására vonatkozik.Hirdetés

  Sokan úgy gondolják, ha fájdalmas és akadályozott a válluk mozgása, azt biztosan ízületi gyulladás okozza. Holott ha csak a vállízületben jelentkeznek a panaszok, az könnyen lehet befagyott váll szindróma is, hiszen az artritisz általában több ízületet is érint. Akkor gyanakodhatunk befagyott váll szindrómára, ha az egyik vagy mindkét váll mozgása merevvé válik, nehéz vagy akár szinte lehetetlen a mozgatása, és mindemellett komoly fájdalom jelentkezik – derült ki a Fájdalom Központ összefoglalójából.

  Sok esetben konkrét sérülés okozza a mozgási nehézséget, de az érintettek egy részénél a váll szöveteinek gyulladása áll a háttérben. Ilyenkor ugyanis a vállízületi tok begyullad és megvastagszik. A befagyott váll szindróma gyakrabban jelentkezik szív- és pajzsmirigybetegeknél, cukorbetegeknél, Parkinson-kóros és stroke-on átesett pácienseknél. Jellemzően a 40 év feletti nőket érinti. 

  Kezelés nélkül évekre elmúlhat a fájdalom

  A befagyott váll szindróma egyes esetekben magától is gyógyul, de az is előfordulhat, hogy évekig fennmarad a merevség és a fájdalom. Mivel a szindrómának három fázisa ismert, ezek kapcsán váltakozhatnak a javuló és romló szakaszok. Az első fázisban a fájdalom egyre nő, nehezebbé válik a váll mozgatása, különösen éjszaka jelentkezik a gyötrő érzés. A második szakasz maga a befagyott váll fázis, amikor már nem fokozódnak a panaszok, de a váll merev, az ízület mozgása pedig változó mértékben korlátozott.

  Az „olvadó” fázisban egyre könnyebbé válik a mozgás, néha belobban még a fájdalom, de lassan megszűnik a probléma – ismertette dr. Páll Zoltán traumatológus, sportorvos, a Fájdalom Központ sebésze. Véleménye szerint nem érdemes évekig várni a javulásra, nem muszáj szenvedni, hiszen a pontos diagnózis alapján számos kezelési lehetőség létezik. 

  A gyógyulás rajtunk is múlik

  Az elsődleges cél természetesen a gyakran igen erős fájdalom csillapítása és az ízület mozgathatóságának növelése. Átmenetileg az olyan házilagos módszerek is segíthetnek, mint a hideg-meleg borogatás vagy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedése, tartós megoldás azonban ezektől jellemzően nem várható. A helyi gyulladáscsökkentő injekció nagyszerű első lépés lehet a gyógyulás felé, hiszen gyorsan csökkenti a fájdalmat, így nagy megkönnyebbülést jelenthet a szenvedő páciensnek.

  Nagyon jó hatású lehet a lökéshullámkezelés, ami nemcsak a konkrét panaszokat csökkenti, de az oki kezelésnek is fontos pillére. Aki pedig már találkozott a befagyott váll szindrómával vagy hajlamosító betegségekkel él, jól teszi, ha a kiújulás megelőzésére is hangsúlyt fektet – tanácsolta a szakember. Ennek egyik elengedhetetlen eszköze a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, és az ebből a szempontból kockázatosabb sportok – mint a tenisz, a súlyemelés, illetve a dobó és hajító mozdulatokat használó sportágak – körültekintő, szakszerű végzése, jó esetben sportorvos rendszeres kontrollja mellett.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!