2024. április 23. kedd
More

    Ezért fáraszt ki, ha sokáig egyedül vagy

    Egy osztrák kutatás szerint az emberi test ugyanúgy éli meg az emberi kapcsolatok hiányát, mint az éhséget. Az, hogy kit mennyire visel meg az elszigeteltség, függ a körülményektől és attól is, hogy milyen típusú a személyisége, de az biztos, hogy a sokáig tartó egyedüllét senkinek sem tesz jót. – foglalja össze a hazipatika.com

    Egy osztrák kutatás szerint 8 óra egyedüllét ugyanannyira kifáraszt fizikailag, mintha ugyanannyi időn keresztül nem ennénk semmit – írja a MedicalXpress. A Bécsi Egyetem tudósai Giorgia Silani vezetésével azt vizsgálták, hogy a szociális elszigeteltségnek milyen hatása van az egyénre. Ehhez 30 női önkéntest kértek fel arra, hogy három különböző napon menjenek be a kutatólaborba. Itt vagy étel, vagy társaság nélkül, vagy mindkettővel töltöttek el 8 órát. A vizsgált napokon többször is megmérték a pulzusszámukat és a kortizolszintjüket, illetve megkérdezték őket arról is, milyen a kedvük, mennyire stresszesek vagy fáradtak.

    Ezeket az eredményeket aztán összevetették egy 2020 tavaszán Ausztriában és Olaszországban a lezárások idején készített kutatással. Ekkor 87 embert vizsgáltak, akik 8 vagy több órát töltöttek egyedül, és hét napon keresztül, naponta többször is felmérték, milyen hatással van az elszigeteltség a viselkedésükre, és hogy mekkora stresszel jár.

    „A laboratóriumi vizsgálat során feltűnő hasonlóságokat találtunk a társadalmi elszigeteltség és az élelmiszer-megvonás állapota között. Mindkét eset csökkent energiaszintet és fokozott fáradtságot idézett elő, ami meglepő, mivel az élelmiszerhiány szó szerint energiaveszteséggel jár, míg a társadalmi elszigeteltség nem” – nyilatkozták a tanulmány vezető szerzői, Ana Stijovic és Paul Forbes.

    Úgy gondolják, hogy a csökkent energiaszint a szervezet homeosztatikus válaszának a része a társas kapcsolatok hiányára. Ez azt is jelentheti, hogy a hosszan tartó elszigeteltségnek még súlyosabb következményei is lehetnek. Azt is megállapították, hogy a körülményektől és az ember személyiségjegyeitől is függ, hogy mennyire fárasztja ki a magány. Ezért további vizsgálatokra is szükség van ezen a területen, hogy kiderüljön, kiket veszélyeztet leginkább az elszigeteltség.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!