2024. április 27. szombat
More

    Vedd rá a testedet, hogy több „boldogsághormont” termeljen: természetes módon fokozza a dopamin és a szerotonin szintjét – 1. rész

    Az emelkedő benzináraktól és a gyorsuló inflációtól kezdve a munka és az élet kiegyensúlyozásával járó általános napi gondokig sok minden történik a világban, ami hozzájárulhat a stressz és a szorongás magas szintjéhez. De sok olyan rituálé is van, ami boldoggá tesz: az első korty kávé reggelente, az ölelés a cicáddal, a naplóírás a teraszon és a testmozgás. Most jobban, mint valaha, támaszkodhatsz ezekre az apró gyakorlatokra, amelyek megváltoztatják a napodat.


    Bár egy csésze kávé nem változtat azon, hogy valóban teljesnek érzed-e magad, bizonytalan időkben érdemes feldobni a hangulatodat, amikor csak tudod.

    Négy fő hormon (egyfajta kémiai anyag, amelyet a testünk termel) váltja ki a boldogságérzetet, és mindegyik kémiai anyag meghatározott eseményekhez vagy jutalmakhoz kapcsolódik. Ezeknek a vegyi anyagoknak és működésüknek a megértése segíthet kitalálni akár apró módszereket is, hogy jobban érezd magad egy ilyen stresszes időszak közepette.

    Hogy pontosan hogyan működnek ezek a „boldogság” vegyi anyagok, Loretta Breuninggal, az Inner Mammal Institute alapítójával és a Habits of a Happy Brain (A boldog agy szokásai) című könyv szerzője beszélt.

    Ajánló   Miért nem vagyok boldog?

    Boldog vegyszerek: A boldog agy titka

    Szinte minden, amitől „boldognak” érezzük magunkat, a négy boldogsághormon valamelyikéhez kapcsolódik: a dopaminhoz, a szerotoninnak, az endorfinhoz és az oxitocinhoz. Íme néhány módszer, amellyel természetes módon fokozhatod őket.

    Dopamin

    A dopamin hormon a motivációval és a jutalmazással van kapcsolatban. Ezért érezhetsz felbuzdulást, amikor egy izgalmas vagy fontos célt tűzöl ki magad elé, és ezért esik jól, ha eléred a célt. A másik oldalon, ha alacsony a dopaminszinted (ami a szakértők szerint előfordulhat depresszióval), ez magyarázatot adhat az alacsony motiváció érzésére vagy arra, hogy elveszted az érdeklődésedet valami iránt, amit korábban élveztél.

    „A jutalom megközelítése dopamint vált ki. Amikor egy oroszlán megközelít egy gazellát, a dopaminszintje megugrik, és felszabadul a vadászathoz szükséges energia. Az őseink dopamint szabadítottak fel, amikor egy vízlelőhelyet találtak” – mondja Breuning. „A jutalom várása jó érzést vált ki az emlősök agyában, és felszabadítja a jutalom eléréséhez szükséges energiát”.

    Ajánló   Mit taníthat nekünk a „boldogság-paradoxon” az érzéseinkről?

    Hogyan lehet növelni a dopamint?

    Vannak olyan nem túl egészséges szokások, amelyek növelik a dopaminszintet, mint például a koffeinfogyasztás, a cukorfogyasztás vagy bizonyos élvezeti szerek fogyasztása. De találhatsz módot arra, hogy ezt a hormont anélkül is felpörgesd, hogy potenciálisan egészségtelen vagy függőséget okozó anyagokhoz fordulnál.

    „Fogadj el egy új célt, és tegyél apró lépéseket felé minden nap. Az agyad minden egyes lépésnél dopaminnal jutalmaz majd. Az ismétlődés egy új dopaminpályát épít ki, amíg elég nagy nem lesz ahhoz, hogy versenyezzen a dopaminszokással, ami nélkül jobban jársz” – mondja Breuning.

    Lehet, hogy már vannak kitűzött céljaid a karrier,ed a munkád vagy az általad keresni kívánt pénzmennyiség körül. De ne feledkezz meg a személyes célokról sem. Egy hobbinak vagy sportnak való elköteleződés ugyanolyan örömteli lehet, mint a szakmai célok. Ne csak néhány nagy célt tűzz ki, amelyek megvalósítása hosszabb időt vesz igénybe – fogadj el rövidebb távú célokat is, hogy motivált maradj.

    „Tűzz ki egy rövidtávú, egy hosszútávú és egy középtávú célt, hogy mindig az egyikhez közeledj, amikor egy másik teljesül. Koncentrálj olyan dolgokra, amelyek felett te rendelkezel, és ne várd meg, hogy mások határozzák meg helyetted a céljaidat” – mondja Breuning.

    A cikk a következő bejegyzésben folytatódik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!