2024. március 28. csütörtök
More

    Arcüregi megbetegedések

    A Journal of the American Medical Association (JAMA) folyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt találták, hogy az antibiotikumok nem enyhítik jobban a betegek tüneteit, mint a placebó, és az antibiotikumot szedők sem gyógyultak meg gyorsabban.

    Az antibiotikumok túlzott használatának veszélye az, hogy a baktériumok rezisztenssé válnak velük szemben. Arcüreggyulladás esetén nehéz lehet megállapítani, hogy baktérium vagy vírus áll-e a gyulladás hátterében, ezért az orvosok általában antibiotikumot írnak fel.

    Jane Garbutt, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának vizsgálatvezetője 166 arcüreggyulladással diagnosztizált beteg sorsát követte nyomon. A vizsgálat résztvevői vagy antibiotikumot (amoxicillint) vagy placebót kaptak tíz napig.

    A betegek beszámolói szerint az antibiotikum-kezelés nem enyhítette a betegség lefolyását. A gyógyulási időket összehasonlítva nem találtak szignifikáns különbséget az antibiotikum csoport javára.

    Anthony Chow, a fertőző betegségek szakértője rámutat, hogy az arcfertőzéseknek csak két százalékát okozzák baktériumok, ezek többsége vírusos fertőzés, amely nem igényel antibiotikumos kezelést.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!