2024. március 28. csütörtök
More

    Hogyan szüntethető meg a füldugulás? Íme 9 tipp!

    Nyomás kiegyenlítése

    Ha valamilyen nyomásváltozás következtében dugult be a fülünk, akkor próbáljuk meg nyeléssel, ásítással vagy rágógumi rágással feloldani. Az állkapocs előre tolásával vagy víz kortyolgatásával szintén véget vethetünk ennek a problémának.

    Valsalva-manőver

    Ez egy rendkívül egyszerű módszer, aminek a lényege, hogy befogjuk az orrunkat, a szájunkon keresztül veszünk egy mély levegőt, majd egymásra szorítjuk az ajkainkat, felfújjuk az orcánkat, és az orrunkon keresztül fújjuk ki a levegőt. Az így keletkező nyomás hatására ki fog dugulni a fülünk. Ez a módszer főleg repülés esetén nagyon hatékony.

    Nedves borogatás

    A fül akut gyulladása esetén a nedves hideg borogatás sokat enyhíthet a panaszokon. Ehhez áztassunk be egy rongyot hideg vízbe, csavarjuk ki, majd tegyük az érintett fülre. Szintén remek kezelési módszer, ha gyógyföldből készítünk egy hideg pépet. Ezt beletekerjük egy nedves rongyba, majd ezt helyezzük rá a fülre. Addig hagyjuk rajta, amíg a pép meg nem szárad.

    Fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben alkalmazzuk a hideg borogatást, ha azt kellemesebbnek érezzük a melegnél.

    Meleg borogatás

    Meleg, nedves borogatással szintén tehetünk a dugulás ellen, ezen kívül még a fájdalmat is enyhíthetjük. Ehhez mindössze áztassunk be egy rongyot meleg vízbe, facsarjuk ki, majd helyezzük az érintett fülre.

    Gőzölés

    A gőzölés szintén megszűnteti a füldugulást, főleg akkor, ha még kamillát is teszünk a vízbe, hiszen annak gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása van. A gőznek köszönhetően a száraz fülzsír megpuhul és elfolyik. A gőzöléshez forraljunk fel 3-5 liter vizet, majd ezzel öntsünk le egy maréknyi kamillát, vagy forraljunk fel vizet, és tegyünk bele 4 kamillás teafiltert, és hagyjuk benne 10 percig. Ezután megfelelő távolságban tartsuk az érintett fülünket a gőz fölé. Amennyiben túl melegnek vagy fájdalmasnak érezzük, akkor növeljük a távolságot. A hatás fokozásához a fejünkre teríthetünk egy nagy törölközőt.

    Ha nincs időnk vizet forralni és a gőz felett ücsörögni, akkor az is tökéletes megoldás lehet, ha beállunk a forró zuhany alá kb. 10-15 percig. A keletkező gőz szintén segít a dugulás feloldásában.

    Sós víz

    A langyos sós víz feloldja az összetapadt fülzsírt. Ez a módszer kisbabáknál és kisgyerekeknél is alkalmazható. Ehhez oldjunk fel egy teáskanál sót 1 dl langyos vízben. Addig kevergessük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ezután egy pipettával vagy kiskanállal tegyünk a vízből a fülbe, hagyjuk benne 10-15 percig, majd alaposan öblítsük ki langyos vízzel.

    Fülzsírlágyító csepp

    Ha a fülünket a fülzsír dugaszolta el, akkor speciális fülzsírlágyító cseppekkel tudjuk kezelni a problémát. Az ilyen típusú készítményeket bármelyik gyógyszertárban be lehet szerezni. Alkalmazásuk egyszerű: tegyünk a fülünkbe annyi cseppet, amennyit a használati utasítás javasol, várjunk egy bizonyos ideig, majd öblítsük ki a fülünket.

    Amennyiben előnyben részesítjük az olyan szereket, mint a baba-, olíva- vagy ásványi olaj, akkor van egy jó hírünk, ugyanis ezek is gyógyírt jelenthetnek a füldugulásra. Ehhez cseppentsünk néhány meleg cseppet a hallójáratba, majd várjunk 10-30 másodpercet. Ez idő alatt tartsuk oldalra billentve a fejünket. A távozó folyadékkal együtt elméletileg a fülzsír is távozik. Amennyiben ez nem következik be, akkor maximum 3-5 napig ismételjük meg ezt a folyamatot.

    Orrspray

    Annak ellenére, hogy nem az orrunk, hanem a fülünk van bedugulva, az orrspray is a segítségünkre lehet. Amennyiben megfázás következtében dugult be a fülünk, akkor az orrváladék feloldásával megoldódhat ez a kellemetlen helyzet. Ennek oka, hogy az orrmelléküregek és a füleink kapcsolatban állnak egymással.

    Ugrálás

    Ha úszás vagy zuhanyzás után nem akar kifolyni a víz a fülünkből, akkor soha ne az ujjunkkal vagy egy fültisztító pálcikával próbáljuk meg eltávolítani a felesleges vizet, ugyanis úgy könnyen megsérthetjük a hallójáratot. Sokkal jobb módszer, ha arra az érintett fülünk oldalára billentjük a fejünket, és fél lábon ugrálunk. Ha szerencsénk van, a rázkódás következtében a víz távozni fog a hallójáratból.

    Mikor tanácsos orvoshoz fordulni?

    Amennyiben az előbb említett módszerek nem hoznak javulást, és 3-5 nap múlva továbbra is be van dugulva a fülünk, a tünetek esetleg súlyosbodnak, vagy a fül érzékeny a magas és mély hangokra, akkor minél előbb keressünk fel egy szakorvost. Ez abban az esetben is igaz, ha láz, folyadékgyülem, váladékozás, fülzúgás, hányinger vagy szédülés jelentkezik. Természetesen akkor is kérjünk orvosi segítséget, ha középfülgyulladásra vagy bármilyen más, a háttérben meghúzódó betegségre gyanakszunk.

    Fontos megemlíteni, hogy az orvosok nem csak enyhítik vagy teljesen megszüntetik a füldugulást, hanem a további teendőknél és a felépülésnél is a segítségünkre vannak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!