2023. június 5. hétfő
More

  Kecsketejjel a parlagfű okozta allergia ellen

  Az önmagában is kiváló étrendi hatású kecsketejből számos hasznos készítmény állítható elő, s az újabb kutatások szerint a parlagfüves területen legeltetett állat tejében az allergiát kiváltó pollenek hatása elleni védőanyag is elraktározódik.

  Táplálkozásunkban ősidők óta fontos szerep jut a tejnek, s nemcsak csecsemőkorban az anyatejnek. Alapvetően tehéntejet fogyasztunk, hiszen ehhez juthatunk hozzá a legkönnyebben és ez található a boltok polcain is, de ma már a kecsketej sem kuriózum a élelmiszerboltok kínálatában.

  A kecske teje abban különbözik más gazdasági haszonállatok tejétől, hogy a táplálkozásban betöltött szerepén túl különböző betegségek gyógyítására is alkalmas, ugyanígy az anyatej pótlására is, valamint kiváló szépségápoló szereknek szolgáltat alapanyagot. A kecsketej savója értékes és hatásos kozmetikai cikkek egyik alkotója, de nemcsak gyógykezelésre és szépségápolásra használják, mert ízesítéssel teljes értékű üdítőital is készíthető belőle. A tehéntejre allergiás csecsemők részére kecsketejből készítenek tápszereket.

  Mi lehet az oka, hogy a tehéntejből készült vaj sárga, a kecskéé pedig fehér? A magyarázat: a tehéntej zsírja sok karotint tartalmaz, míg a kecske a karotint A-vitaminná átalakítva juttatja a tejzsírba így a kecsketej A-vitamin tartalma akár négyzerese is lehet a tehéntejének. Ez a tulajdonsága különösen a pajzsmirigy zavart működése esetén használható gyógyításra, amikor a beteg szervezete nem tudja a karotint A-vitaminná alakítani.

  Mivel a kecsketejben több szérumfehérje van, mint a tehéntejben, ezért nagyobb mennyiségben tartalmaz ellenanyagokat, növekedési faktorokat és antivirális (vírusölő) anyagokat is. Gazdag orotsavban, aminek a rákos megbetegedések elleni védekezésben van jelentősége. Ez az egyik oka, hogy újabban a kecsketejet előszeretettel javasolják a daganatos betegeknek.

  A kecsketej tehát nagyon értékes tápanyag, és az újabb kutatások szerint a parlagfű okozta allergiát is jól lehet kezelni vele. Ugyanis ha a kecskét parlagfüves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagai hatására ellenanyag képződik a kecske vérében, s ez a tejében is megjelenik. Amikor tehát kecsketejet fogyasztunk, egyúttal a parlagfű pollenének egészségkárosító hatása ellen is védekezünk.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!