2024. március 28. csütörtök
More

    Húsfogyasztás és mellrák

    A sok – főként vörös vagy feldolgozott – húst fogyasztó nők hajlamosabbak az emlőrákra – derült ki egy nagyszabású brit felmérésből.

    A nyolc éven át tartó vizsgálatban résztvevő több mint 35 ezer 35 és 69 év közötti asszony közül azoknál volt a legnagyobb a mellrák kialakulásának esélye, akik a legtöbb húst fogyasztották. A rák és a húsevés közti összefüggés látványosan erősebb volt a változás korán túljutott hölgyeknél, illetve azoknál, akik a vörös, illetve feldolgozott húsokat részesítették előnyben.

    A legtöbb vörös húst fogyasztó nőknél az emlőrák kialakulásának kockázata 56 százalékkal, míg a legtöbb feldolgozott húst fogyasztók esetében 64 százalékkal nőtt meg.

    A pontos magyarázat egyelőre nem ismert, ám az egyik feltételezés az, és ezt több kutatás is alátámasztja, hogy a húsokban lévő telített zsírok növelik a rák kialakulásának veszélyét.

    A másik feltevés szerint a daganatos megbetegedést a sütés során felszabaduló vegyületek okozzák. Ezek az anyagok állatoknál tumort idéznek elő, és elképzelhető, hogy ez az emberek esetében is így van.

    Noha a témában további kutatásokra van szükség, a kutatók hangsúlyozzák: a változás korán túlesett nők csak csekély mennyiségben fogyasszanak vörös, -vagy feldolgozott húsféléket.

    A vizsgálatot ismertető tanulmány a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban olvasható.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!