2023. április 1. szombat
More

  Húsfogyasztás és mellrák

  A sok – főként vörös vagy feldolgozott – húst fogyasztó nők hajlamosabbak az emlőrákra – derült ki egy nagyszabású brit felmérésből.

  A nyolc éven át tartó vizsgálatban résztvevő több mint 35 ezer 35 és 69 év közötti asszony közül azoknál volt a legnagyobb a mellrák kialakulásának esélye, akik a legtöbb húst fogyasztották. A rák és a húsevés közti összefüggés látványosan erősebb volt a változás korán túljutott hölgyeknél, illetve azoknál, akik a vörös, illetve feldolgozott húsokat részesítették előnyben.

  A legtöbb vörös húst fogyasztó nőknél az emlőrák kialakulásának kockázata 56 százalékkal, míg a legtöbb feldolgozott húst fogyasztók esetében 64 százalékkal nőtt meg.

  A pontos magyarázat egyelőre nem ismert, ám az egyik feltételezés az, és ezt több kutatás is alátámasztja, hogy a húsokban lévő telített zsírok növelik a rák kialakulásának veszélyét.

  A másik feltevés szerint a daganatos megbetegedést a sütés során felszabaduló vegyületek okozzák. Ezek az anyagok állatoknál tumort idéznek elő, és elképzelhető, hogy ez az emberek esetében is így van.

  Noha a témában további kutatásokra van szükség, a kutatók hangsúlyozzák: a változás korán túlesett nők csak csekély mennyiségben fogyasszanak vörös, -vagy feldolgozott húsféléket.

  A vizsgálatot ismertető tanulmány a British Journal of Cancer című szakfolyóiratban olvasható.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!