2024. április 25. csütörtök
More

    Hogyan lehet ellensúlyozni a koffein hatásait?

    Azok, akik beviszik az ajánlott napi kalcium- és D-vitaminadagot, ellensúlyozhatják a koffein lehetséges negatív hatásait.


    A kalcium és a D-vitamin RDA-értéke az életkortól és a nemtől függ. Ez a kalcium RDA-értékét napi milligrammban (mg/nap), a D-vitamin RDA-értékét pedig napi nemzetközi egységben (NE/nap) tartalmazza a különböző korcsoportok számára:

    • Életkor (év) és nem → Kalcium (mg/nap) → D-vitamin (NE/nap)
    • 9-18 → 1,300 → 600
    • 19-50 → 1,000 → 600
    • 51-70 és férfi → 1,000 → 600
    • 51-70 és nő → 1,200 → 600
    • 70 évesnél idősebb → 1 200 → 800
    • 14-18 és terhes vagy szoptató → 1,300 → 600
    • 19-50 és terhes vagy szoptató → 1,000 → 600

    Egyes szakértők azonban azt tanácsolják, hogy már kis mennyiségű tej is ellensúlyozhatja a koffein lehetséges kockázatait. Elég lehet 1-2 evőkanál tej hozzáadása az étrendhez.

    Ajánló   Az ilyen típusú kávé fogyasztása csökkenti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát

    Ki van kitéve a csontritkulás kockázatának?

    Egyeseknél a koffeinfogyasztástól függetlenül megnő a csontritkulás kockázata. Ennek következtében a koffein lehetséges negatív hatásai tovább növelhetik a csontok egészségével kapcsolatos kockázatukat. Például a gyermekek és az idősebb felnőttek esetében nagyobb arányban fordulhatnak elő csontbetegségek, és előfordulhat, hogy korlátozniuk kell a koffeinbevitelüket.

    A serdülőkorban a csontokban történő maximális kalciumlerakódás miatt gyors növekedés tapasztalható. Ha a koffein befolyásolja az endokondriális csontosodást és a kalcium beépülését a csontokba, az hatással lehet a gyermek növekedésére.

    A kutatók azonban még mindig nem tudják, hogy a koffein befolyásolja-e a csontok növekedését és szilárdságát a gyermekek és serdülők körében. Az sem világos, hogy okoz-e csontritkulást a gyermekeknél, mivel a betegség előfordulási aránya nagyon alacsony.

    Idősebb felnőtteknél a férfiak és a nők egyaránt ki vannak téve a csontritkulás kockázatának. Néhány kockázati tényező a következő:

    • bizonyos gyógyszerek, például rákgyógyszerek vagy szteroidok szedése
    • a családban előfordult csontritkulás
    • bizonyos hormonok alacsony szintje
    • alacsony kalcium- és D-vitamin-ellátottságú étrend egész életük során
    • bizonyos betegségek, például ízületi gyulladás, anorexia nervosa vagy bélbetegségek esetén

    Tea és a csontok egészsége

    Bár számos teafajta tartalmaz koffeint, egyes kutatások szerint a tea jótékony hatással lehet a csontok egészségére.

    Egy 2017-es tanulmány szerint a zöld tea polifenolok (GTP) megelőzhetik a csontritkulást. A kutatók megállapították, hogy a GTP-k javíthatják a csont ásványi sűrűségét és lassíthatják a csontvesztést.

    Bizonyos korcsoportok még nagyobb előnyöket tapasztalhatnak a teából.

    Ugyanez a 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a teát fogyasztó idősebb nőknél megnőtt a csontsűrűség, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak teát. Más kutatások azonban ellentmondanak ezeknek az eredményeknek, és arról számoltak be, hogy a tea nem volt hatással a csontok egészségére.

    A csontritkulás megelőzésére szolgáló teafogyasztás hatásait alátámasztó bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy megerősítsék annak előnyeit.

    Ajánló   A kávé megváltoztatja az agy összekapcsolhatóságát, és okosabbá tesz

    Tehát…

    A koffein befolyásolhatja a szervezet kalcium felszívódását, anyagcseréjét és kiürülését. A kalcium szervezetben történő megzavarása hozzájárulhat bizonyos csontbetegségekhez, például a csontritkuláshoz, de nem világos, hogy a koffein kalciumra gyakorolt hatása elég jelentős-e ahhoz, hogy csontritkulást okozzon.

    A szakértők azt javasolják, hogy korlátozd a koffeint, hogy elkerüld az olyan mellékhatásokat, mint az alvászavarok, a megnövekedett vérnyomás és az érzelmi problémák. A kutatók még mindig dolgoznak azon, hogy megértsék a koffein hatását a csontritkulásra és a csontok egészségére a különböző korcsoportokban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!