2024. április 19. péntek
More

    50 felett nőként

    A változókorba belépő nő nagy változásokon megy keresztül. A menstruáció eltűnik a havi problémák közül, egyes nők felszabadultabbnak érzik magukat, mások viszont a menopauza tüneteitől szenvednek. Nem mindenkinél egyformán jelentkeznek sem a tünetek, sem maga a klimax létrejötte.

    A menopauza fizikai tünetei közé tartozik a hőhullámok érzete, a bőr kivörösödése, a heves szívdobogás, az éjszakánkénti izzadások, a fejfájás, a hüvelyszárazság, a fájdalmas szexuális együttlétek, a vizeletürítéskor jelenkező fájdalomérzet, a gyakoribb bakteriális hüvelyfertőzések, a bőrráncosodás, a szemszárazság, a hajhullás, az ízületi fájdalmak és a csontsűrűség csökkenése. Nem kell ezektől tartani, természetes eredetűek, hiszen klimaxoláskor az egész test változásokon megy keresztül.

    Lelkileg is megviselheti a nők nagy részét a változókor, ilyenkor ingerültebbé, depresszióssá válhatunk, fennállhatnak memória- és alvászavarok, nem tudunk annyira koncentrálni bizonyos dolgokra, mint ezelőtt, valamint sem a libido, sem az orgazmus nem lesz már olyan erőteljes, mint a menopauza előtt.

    Az 50 feletti nőknek lényeges, hogy bizonyos betegségek fenyegető veszélyét szem előtt tartsák.

    A mellrák 80%-át a változókorba lépő nőknél diagnosztizálják, melynek két fajtája van: egy oldali (ami csak az egyik emlőt érinti) vagy kétoldali (mind a két mellben létrejövő). Amelyik rák a mellből indul ki, carcinómának nevezzük, amelyek a tünetei közé a mellben kialakult csomó, a tartós fájdalom, a mellbimbó eldeformálódása, a mell alakjának változása és érzékenysége, valamint a bőr színének és rugalmasságának változása sorolható.

    A méhnyakrák a méh alsó részén jöhet létre, melynek több, mint 80%-a gyógyítható, amennyiben időben veszik észre és kezdik kezelni. Cervicalls intraepitelialis neoplasia-nak (CIN) nevezzük a méhnyakrák előtt létrejövő állapotot, ami még nem számít valódi daganatnak, azonban diagnosztizálható és kezelhető, így a méhnyakrák nem fejlődhet ki. A havi menstruációk között létrejövő vérzések, a vagina kellemetlen szaga, valamint a száraz, fájdalmas közösülés mind a méhnyakrák jele lehet, ezért érdemes évente méhnyakrák szűrésre járni, hogy időben fel tudják ismerni és kezelhessék.

    A petefészekrák általában a 45 feletti nőket érinti. Kezdetben nincsenek súlyos tünetek, a kismedencében rejtve maradhat sokáig a daganat, végül amikor már kellőképp veszélyes és nagy, akkor veszik észre. Nehezen felismerhető betegség, amit tovább veszélyeztet, hogy nincs olyan szűrővizsgálat, mint például a méhnyakrák vagy az emlőrák esetében. Ha olyan tüneteket tapasztalsz, mint a gyomorrontás panaszai, puffadás, hányinger, vaginális vérzés és a medence vagy a gyomor fájása, mindenképp vizsgáltasd ki magad, mert ezek lehetnek akár petefészekrák tünetei is.

    Sok nő küzd az 50-es és afölötti éveiben csontritkulástól, melyet depressziós tünetek is kísérhetnek. A túlzásba vitt testmozgás, diéta és az ösztrogén hiány okozhatja a panaszt, mely során a csontok elgyengülnek, rosszabb esetben el is törhetnek. Ha csukló- vagy csípőfájdalmat, csontrepedést tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

    Gyakori problémát okoznak az érrendszeri problémák is, melynek során az érfalak veszítenek a rugalmasságukból és magas vérnyomás alakul ki. Nem ritka még az olyan látásbetegségek, mint a zöld- és szürkehályog, valamint a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás, a vizelettartási gondok, illetve a hát fájdalmai.

    Mit tehetsz a panaszok enyhítésére?

    • Mindenképp tartsd be, hogy évente egyszer eljársz a kötelező szűrővizsgálatokra.
    • Figyelj oda az étkezésre és a rendszeres mérsékelt testmozgásra.
    • Ne dohányozz, ne fogyassz alkoholt!
    • Mérd rendszeresen a vércukorszintedet.
    • Ügyelj az elegendő vitamin bevitelre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!