2024. április 19. péntek
More

    Mik azok a húgyúti fertőzések (UTI)?

    A húgyúti fertőzések bakteriális támadások a húgyúti rendszerben. Nagyon gyakoriak és általában nem súlyosak, bár lehetnek kivételek. A húgyúti része a hólyag, a vesék, az ureterek (a vesékből a hólyagba vezető csövek) és a húgycső (az a cső, amely a vizeletet a húgyhólyagból kivezeti a szervezetből). Ha van húgyúti fertőzésed a vesédben, az orvosok pyelonephritisnek nevezik. Ha a hólyagban van, akkor az orvosi kifejezés a hólyaggyulladás.

    Ki kapja el a húgyúti fertőzést?

    Bárki elkaphatja, de nagyobb a valószínűsége, ha:

    • Nő vagy
    • Volt már húgyúti fertőzésed
    • Olyan állapotod van, amely a húgyhólyag idegeit érinti (beleértve a cukorbetegséget, a szklerózis multiplexet, a Parkinson-kórt és a gerincvelő-sérüléseket)
    • Átmentél a menopauzán
    • Van egy kevés túlsúlyod
    • Van valami, ami gátolja a vizelet kiürülését, például daganat, vesekő vagy megnagyobbodott prosztata
    • Membránt vagy spermicidet használtál a születésszabályozáshoz
    • Olyan férfiakkal szexeltél, akiik HIV-fertőzöttek vagy nem körülmetéltek

    A legtöbb ilyen tulajdonság megnöveli annak esélyét, hogy egy egyszerű hólyagfertőzés súlyosabb vesefertőzéssé válhat, vagy szepszissé (olyan fertőzés, amely a véráramba kerül). Terhes nőknél a vesefertőzés a túl korai szüléshez vezethet.

    Fertőzés okai

    A legtöbb húgyúti fertőzés olyan baktériumoknak köszönhető, amelyek általában a bélrendszerben találhatók, mint például az E. coli. Egyéb baktériumok, amelyek okozhatják ezeket, a staphylococcus, a proteus, a klebsiella, az enterococcus és a pseudomonas.

    Egyes húgyhólyagfertőzések férfiaknál és nőknél szexuális úton terjedő fertőzésekhez kapcsolódnak, beleértve a Chlamydia trachomatis-t, a mycoplasmát és az ureaplasmát. A trichomonas paraziták is hasonló tüneteket okozhatnak. Ha valamilyen problémád van az immunrendszereddel autoimmun betegség vagy cukorbetegség miatt, nagyobb valószínűséggel kaphatsz húgyúti fertőzést, mert a szervezeted nem tud megfelelő munkát végezni az ezeket a fertőzéseket okozó baktériumok elleni küzdelemben.

    Az anatómia szerepet játszik

    A nők nagyobb valószínűséggel kapnak húgyúti fertőzést, mivel a húgyhólyagból kifelé vezető cső (a húgycső) sokkal rövidebb, mint a férfiaknál. Mivel nőknél a húgycső nyílása közelebb van a végbélnyíláshoz, a székletből származó baktériumok könnyebben bejutnak a húgycsőbe. Az érintkezés és a szex közben terjedő folyadék is megkönnyíti a hüvelyből és a végbélnyílásból származó baktériumok bejutását a húgycsőbe.

    Férfiaknál a hólyagfertőzés szinte mindig egy másik állapot tünete. A fertőzés gyakran a prosztatából vagy a test más részéből származik. Ez azt jelentheti, hogy egy kő, daganat vagy valami más blokkolja a húgyutakat.

    A krónikus vesefertőzések néha olyan szerkezeti probléma miatt fordulnak elő, amely lehetővé teszi a vizelet visszaáramlását a hólyagból a vesékbe, vagy a hólyag nem ürül ki teljesen. Ezeket a problémákat gyakran korai életkorban észlelik, de a felnőtteket is érintik. Ritka esetekben a húgyúti fertőzések azért fordulhatnak elő, mert abnormális kapcsolat van a hólyag vagy a húgycső és egy másik szerv vagy átjáró, például a belek vagy a méh között.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!