2022. május 22. vasárnap
More

  Mik azok a húgyúti fertőzések (UTI)?

  A húgyúti fertőzések bakteriális támadások a húgyúti rendszerben. Nagyon gyakoriak és általában nem súlyosak, bár lehetnek kivételek. A húgyúti része a hólyag, a vesék, az ureterek (a vesékből a hólyagba vezető csövek) és a húgycső (az a cső, amely a vizeletet a húgyhólyagból kivezeti a szervezetből). Ha van húgyúti fertőzésed a vesédben, az orvosok pyelonephritisnek nevezik. Ha a hólyagban van, akkor az orvosi kifejezés a hólyaggyulladás.

  Ki kapja el a húgyúti fertőzést?

  Bárki elkaphatja, de nagyobb a valószínűsége, ha:

  • Nő vagy
  • Volt már húgyúti fertőzésed
  • Olyan állapotod van, amely a húgyhólyag idegeit érinti (beleértve a cukorbetegséget, a szklerózis multiplexet, a Parkinson-kórt és a gerincvelő-sérüléseket)
  • Átmentél a menopauzán
  • Van egy kevés túlsúlyod
  • Van valami, ami gátolja a vizelet kiürülését, például daganat, vesekő vagy megnagyobbodott prosztata
  • Membránt vagy spermicidet használtál a születésszabályozáshoz
  • Olyan férfiakkal szexeltél, akiik HIV-fertőzöttek vagy nem körülmetéltek

  A legtöbb ilyen tulajdonság megnöveli annak esélyét, hogy egy egyszerű hólyagfertőzés súlyosabb vesefertőzéssé válhat, vagy szepszissé (olyan fertőzés, amely a véráramba kerül). Terhes nőknél a vesefertőzés a túl korai szüléshez vezethet.

  Fertőzés okai

  A legtöbb húgyúti fertőzés olyan baktériumoknak köszönhető, amelyek általában a bélrendszerben találhatók, mint például az E. coli. Egyéb baktériumok, amelyek okozhatják ezeket, a staphylococcus, a proteus, a klebsiella, az enterococcus és a pseudomonas.

  Egyes húgyhólyagfertőzések férfiaknál és nőknél szexuális úton terjedő fertőzésekhez kapcsolódnak, beleértve a Chlamydia trachomatis-t, a mycoplasmát és az ureaplasmát. A trichomonas paraziták is hasonló tüneteket okozhatnak. Ha valamilyen problémád van az immunrendszereddel autoimmun betegség vagy cukorbetegség miatt, nagyobb valószínűséggel kaphatsz húgyúti fertőzést, mert a szervezeted nem tud megfelelő munkát végezni az ezeket a fertőzéseket okozó baktériumok elleni küzdelemben.

  Az anatómia szerepet játszik

  A nők nagyobb valószínűséggel kapnak húgyúti fertőzést, mivel a húgyhólyagból kifelé vezető cső (a húgycső) sokkal rövidebb, mint a férfiaknál. Mivel nőknél a húgycső nyílása közelebb van a végbélnyíláshoz, a székletből származó baktériumok könnyebben bejutnak a húgycsőbe. Az érintkezés és a szex közben terjedő folyadék is megkönnyíti a hüvelyből és a végbélnyílásból származó baktériumok bejutását a húgycsőbe.

  Férfiaknál a hólyagfertőzés szinte mindig egy másik állapot tünete. A fertőzés gyakran a prosztatából vagy a test más részéből származik. Ez azt jelentheti, hogy egy kő, daganat vagy valami más blokkolja a húgyutakat.

  A krónikus vesefertőzések néha olyan szerkezeti probléma miatt fordulnak elő, amely lehetővé teszi a vizelet visszaáramlását a hólyagból a vesékbe, vagy a hólyag nem ürül ki teljesen. Ezeket a problémákat gyakran korai életkorban észlelik, de a felnőtteket is érintik. Ritka esetekben a húgyúti fertőzések azért fordulhatnak elő, mert abnormális kapcsolat van a hólyag vagy a húgycső és egy másik szerv vagy átjáró, például a belek vagy a méh között.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!