2024. április 26. péntek
More

    Hüvelyi probiotikumok: Mit kell tudni

    A hüvelyedben természetesen mikroorganizmusok ezrei találhatók, beleértve a „jó” baktériumokat, amelyek segítenek az egészség megőrzésében. Egyes cégek olyan probiotikus kiegészítőket árulnak, amelyek azt állítják, hogy elősegítik ezen egészséges baktériumok növekedését a hüvelyben, ugyanúgy, mint az emésztést elősegítő probiotikus tabletták (együtt olyan élelmiszerekkel, mint a joghurt és a kimchi) az emésztőrendszerben. Néhány hüvelyi probiotikumot tablettaként vehetsz be, másokat pedig kúpként helyezhetsz be a hüvelyedbe.

    A kutatások azt mutatják, hogy a probiotikumok használata ígéretes emésztési problémák esetén, mint például az antibiotikum-rezisztens hasmenés és a fekélyes vastagbélgyulladás. Néhány korai tanulmány azt mutatja, hogy a hüvelyi probiotikumok bizonyos esetekben is hasznosak lehetnek. A tudósok azonban még nem ismernek eleget ahhoz, hogy biztonságosnak és hasznosnak tartsák őket.

    Miért használnak az emberek hüvelyi probiotikumokat?

    Az emberek két gyakori probléma miatt fordulhatnak a hüvelyi probiotikumokhoz:

    • Bakteriális gombás fertőzés. A candida nevű gomba általában egyensúlyban él más mikroorganizmusokkal a hüvelyben, de egy élesztőfertőzésben a candida annyira megnő, hogy legyőzi az egészséges baktériumokat. Érezhetsz viszketést és váladékozást, amely úgy néz ki, mint a túró.
    • Bakteriális vaginosis (BV). Itt bizonyos káros baktériumok eléggé szaporodnak ahhoz, hogy számuk meghaladja az egészséges baktériumokat, például a lactobacillust. Halszagot észlelhetsz, különösen a menstruáció után vagy szex után, valamint szürkés-zöldes váladékot. A tudósok nem tudják, miért történik a BV. Ez a leggyakoribb hüvelyi fertőzés a fogamzóképes korú nők körében.

    Mások probiotikumokat használhatnak a hüvely egészségének megőrzésére, még akkor is, ha nincsenek nyilvánvaló problémáik. Egyes orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy veszélyekkel járhat, ha új baktériumokat és más mikroorganizmusokat juttatsz a szervezetedbe.

    A probiotikus kiegészítők jót tesznek a hüvely egészségének?

    Egyes tudósok úgy vélik, hogy a probiotikumok szedése segíthet helyreállítani a baktériumok egészségesebb egyensúlyát a hüvelyben. Ez elméletben és néhány laboratóriumi kísérletben működik, de ami a laboratóriumban működik, az nem mindig működik ugyanúgy az emberi szervezetben. Lehet, hogy ez nem olyan egyszerű, mint az egészséges baktériumok bejuttatása pirula vagy kúp formájában.

    Eddig kevés bizonyíték utal arra, hogy ezek a kiegészítők javítják a hüvely egészségét. Ez változhat, ahogy a tudósok többet tanulnak. Jelenleg azonban az antibiotikumok és a gombaellenes gyógyszerek az egyetlen olyan kezelési mód, amelyről ismert, hogy hatékony a hüvelyi bakteriális és élesztőfertőzések kezelésére.

    A probiotikumok kockázatai

    Az FDA nem szabályozza az étrend-kiegészítőként értékesített probiotikumokat. Ez azt jelenti, hogy a címkéik olyan állításokat fogalmazhatnak meg, amelyek nem igazak a bennük lévő tartalmakra és működésükre vonatkozóan. A legjobb tehát óvatosnak lenni. További kutatásokra van szükségünk a probiotikumok biztonságosságáról, a tudósok azonban azt mondják, hogy lehetnek káros hatásaik, többek között:

    • fertőzések
    • fel nem sorolt ​​összetevők, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek
    • probiotikus mikroorganizmusok által előállított nem biztonságos anyagok

    A káros mellékhatások kockázata nagyobb, ha súlyos betegséged vagy immunrendszeri problémáid vannak.

    Mindig tájékoztasd kezelőorvosodat, mielőtt bármilyen alternatív vagy kiegészítő kezelést elkezdenél. Együtt biztonságos és hatékony kezelési tervet dolgozhattok ki.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!