2023. június 7. szerda
More

  Influenza – tünetek, kezelés és szövődmények

  Az influenza tünetei

  Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés, orrfolyás nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés, köhögés.

  Az orrfolyással, orrdugulással, köhögéssel járó náthával ellentétben az influenza kezdeti tünetei elsősorban a

  • láz,
  • hidegrázás,
  • borzongás,
  • rossz közérzet,
  • fejfájás,
  • izomfájdalom,
  • emésztőszervi panaszok (hányás, hasmenés).

  Ezeket követik később a légúti tünetek:

  • kínzó, fullasztó száraz köhögés, esetleg
  • későbbi hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés.

  Csecsemőknél és kisgyermekeknél influenza esetén gyakori a hasmenés, az álmosság, valamint a fényérzékenység, míg az időseknél szegycsonttáji, mellkasi, légvételi fájdalommal is jelentkezhet a betegség. Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában nem merül a felső légúti vírusfertőzés lehetősége.

  Az influenza kezelése – Ki kell pihenni

  Vírusfertőzésről lévén szó, egészséges immunitású betegnél az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő táplálkozás és vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal. Mai rohanó világunkban sajnos sokan nem pihenik ki az influenzát, ugyanakkor a betegség kezelésében kiemelten fontos a fentiek mellett az ágynyugalom.

  Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Ennek azonban csak a baktérium okozta szövődmények esetében van értelme, hiszen az influenza kórokozója vírus, az antibiotikumra nem reagál, sőt káros az indokolatlan antibiotikumhasználat.

  Léteznek speciálisan az influenza vírus elleni gyógyszerek, melyeket megelőzés vagy kezelés céljára a szövődmények tekintetében erősen veszélyeztetett egyéneknek írhat fel az orvos.

  Egy súlyos következmény lehet a kettő és tizenhat év közötti gyerekeket érintő Reye-szindróma, ami néhány nap múlva jelentkező émelygéssel, hányingerrel jár, majd lecsökken a vércukorszint és neurológiai tünetek, görcsök és kóma is kialakulhat. A betegség összefüggésbe hozható az acetilszalicilsavval, ezért ennek adása gyerekeknél már nem ajánlott, és így a betegség is jelentősen visszaszorult.

  A betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől, “karanténba” helyezni. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed, emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

  MUTÁLÓDIK A VÍRUS – AZ INFLUENZAVÍRUS TÖRZSEI
  Az influenzavírus A típusa okozza a legkomolyabb panaszokkal és legsúlyosabb szövődményekkel járó világjárványokat. A B típus rendszerint enyhébb, regionális szinten jelentős járványokkal jelentkezik, míg a C típusú vírus jellemzően kevesebb megbetegedésért felelős. Valamennyi típuson belül számos mutációja létezik az influenzavírusnak.
  A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt, világszerte újra és újra járványokat okoz, és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani.

  Szövődmények és bakteriális felülfertőződés

  Az influenza szövődményei lehetnek felnőttek esetében: bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus sokk tünetegyüttes, agyhártyagyullladás és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.

  Szövődmények a gyermekek esetében: a gennyes középfülgyulladás, asztma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizomgyulladás. A krónikus betegek esetében influenzás megbetegedés esetén az alapbetegség állapotromlása jöhet létre.h

  Az influenzavírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, így a tünetek zajlását, változását körültekintően figyelni kell. Amennyiben a láz megszűnése után ismét lázas epizód következik, megváltozik a köhögés, mellkasi fájdalom jelentkezik vagy az átmeneti javulást követően ismételt állapotromlás következik be, az a bakteriális felülfertőződésre utalhat.

  Hogyan előzzük meg? Az influenza elleni védőoltás

  Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Az oltást évenként ismételni kell. Ma már fél éves kortól adható influenza elleni oltóanyagok is rendelkezésre állnak. A védőoltásnak 2-3 hétre van szüksége a megfelelő védettség kialakításához, így annak beadását a járvány várható kezdetéhez érdemes igazítani.

  A védőoltásból aktív, gyengített vírust valamint inaktív vírusrészt tartalmazó típusok ismertek. Az influenza oltás enyhébb reakcióktól eltekintve biztonságos, 5-10%-ban fordul elő oltást követő láz, izomfájdalom, enyhe influenza-szerű betegség. Az oltás nem megfelelő alkalmazása okozhat erősebb lokális fájdalmas reakciókat.

  Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kapott influenza elleni védőoltást. A vírus ugyanis már akkor fertőz, amikor még nem jelentkeztek az influenza tünetei.

  Influenza és terhesség, szoptatás

  A vírusfertőzés szövődményeinek szempontjából különösen veszélyeztetett állapot a terhesség, hiszen a magzat érdekében megváltozott immunológiai sajátosságok védtelenebbé teszik a terhes nőt a fertőzéssel szemben. Esetükben az influenzavírus fertőzés szövődményei jelentősen nagyobb valószínűséggel fenyegetnek, különös tekintettel a súlyos szövődményekkel járó tüdőgyulladásra.

  A terhesek védelme szempontjából a legfontosabb a terhes nő időben történő vakcinációja, mely nem csak a kisdedet, de az édesanyát is megvédi. A védőoltás alkalmazása nem csak a szövődményel kialakulása szempontjából jelentős, hiszen a megbetegedett terhes édesanyának olyan kezelésre, gyógyszerelésre lehet szüksége, mely további veszélyeket jelenthet a magzat fejlődése szempontjából.

  Amennyiben szükség van gyógyszerelésre, az oseltamivir alkalmazható terhesség alatt, hiszen erről már megfelelő mennyiségű adat és tapasztalat áll rendelkezésre, melyek szerint a szer alkalmazása előnyös és biztonságos, amennyiben szükség van rá.

  Influenzafertőzés alatt lehet szoptatni, az anyatejjel a csecsemőt védő ellenanyagokhoz is hozzájuttatjuk őt. A gyakori kézmosás, arcmaszk viselése viszont ajánlott. A szoptatást csak akkor kell felfüggeszteni, ha az édesanya olyan gyógyszert kap, amely az anyatejbe átjutva problémát okozhat a gyermeknek. Ebben az esetben ideiglenesen a gyógyszerszedés megkezdése előtt lefejt anyatejjel érdemes folytatni a táplálást.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!