2024. április 19. péntek
More

    Vizeletvizsgálat

    Mit kell tudni a mintavételről?

    A vizeletmintákat tiszta edényben kell gyűjteni, mert ez biztosítja a vizsgálatot, hogy valós eredményt mutasson. Amennyiben menstruálsz, lehetőleg kerüld a mintavételt, mert eltérhet az eredmény értékelése a normálistól. A reggeli első vizelet a legkoncentráltabb, ebből állapítható meg legjobban az egészségi állapot. A vizsgálat napján éjjel 02:00 órától nem szabad vizeletet üríteni, hogy ne gátoljon ez a minta levételében.

    A vizeletgyűjtéskor gyakori hiba, hogy nem kellően tisztított gyűjtőedénybe történik a gyűjtés, ilyenkor baktériumok és más kórokozók telepedhetnek meg a mintában. Úgyszintén probléma, ha nem tartjuk be megfelelően a gyűjtési időszakot, nem hűtőben tároljuk a gyűjtött mennyiséget a leadásig, hiszen ekkor is baktériumok szaporodhatnak el benne, ami miatt a glükóz szint csökkenhet, valamint gondot okoz, ha elfelejtjük ráírni a gyűjtés mennyiségét és dátumát. Fontos, hogy mindig tartsuk be orvosaink, kezelőink útmutatásait.

    Hogyan kell felkészülni a vizsgálatra?

    A vizeletvizsgálat számos rendellenességre és egészségügyi problémára felhívhatja a figyelmet, így nem is csoda, ha manapság is gyakran alkalmazzák ezt a diagnosztikai módszert.

    A vesék segítenek a szervezet felesleges anyagainak kiválasztásában, amiktől a vizelet által szabadít meg minket. Lehetőséget kapunk tehát a vizelet által, hogy bizonyos eltéréseket a vizsgálatból megtudjunk. Ellenőrizhetőek a vesék állapota, a máj működése, a terhesség, a cukorbetegség, a húgyúti fertőzések és a gyulladások is, de a gyógyszerek és drogok használata is ugyanúgy kimutatható. Kétféle vizeletvizsgálat létezik attól függően, hogy az orvos milyen paraméterekre kíváncsi: általános vizeletvizsgálat és gyűjtött vizeletből történő kivizsgálás.

    Az általános vizeletvizsgálat során elegendő körülbelül egy deciliter mennyiségű vizelet leadása, amit legcélszerűbb reggel ébredés után begyűjteni, ugyanis ilyenkor a legkoncentráltabb a minta. Mintavétel előtt alaposan meg kell tisztítani a húgycsőnyílás tájékát, majd törölközés után a vizeletsugár első részét a vécécsészébe kell üríteni, a többi része pedig az, amit a gyűjtőedénybe engedve leadhatunk vizsgálatra.

    Olyan gyűjtőedényt válasszunk, ami jól zárható, tiszta, steril. Ehhez használatos műanyag tartályokat a gyógyszertárakban is lehet vásárolni, ez a legcélszerűbb választás. A mintavétel előtt és után alapos kézmosás szükséges, illetve ügyelni kell, hogy az edény belső felületéhez egyáltalán ne érjünk hozzá. A minta levétele után igyekezzünk minél hamarabb eljuttatni azt az orvosi rendelőbe vagy laboratóriumba, hogy ne legyen esélyük a kórokozóknak elszaporodni.

    Nők esetében eltérést adhat a menstruáció jelenléte, így a vizeletvizsgálatot lehetőleg úgy kell időzíteni, hogy ez ne essen egybe a ciklussal. A vizeletben lévő vér utalhat a húgycső, a húgyhólyag és a húgyvezeték vérzékenységi állapotára is, valamint a vesék gyulladására, súlyosabb esetben daganatára is. Egyéb vesebetegségekre, prosztata megbetegedésre szintén utalhat a véres vizelet.

    Mikor van szükség vizeletgyűjtésre?

    Ha a szervezetünk egészséges, akkor a vizelet nem tartalmaz glükózt, más néven szőlőcukrot. Ha a már meglévő cukorbetegséget nem kezeljünk rendesen, akkor a vércukorszint meghaladja a megengedett értéket. A vizeletbe kerülő cukor a megemelkedett vércukorszintre utal, a diabéteszre figyelmeztet.

    A gyűjtött vizeletvizsgálat esetében hosszabb, általában 12 vagy 24 órás periódust vizsgálunk. Az ez idő alatt történő összes vizelésből mintát kell venni, ezt pedig egy nagyobb tartályba összekeverni. Célszerű már előre bejelölni a tartály oldalán deciliterenként a mennyiséget, valamint ennél a fajta vizsgálatnál is fontos, hogy tiszta, steril edénybe gyűjtögessünk. A gyűjtött mennyiséget mindig hűtőben tároljuk, a tartályt pedig lehetőleg egy nejlonzacskóba csomagoljuk. Mindig fel kell jegyezni a vizelések időpontját, az összegyűjtött mennyiséget és a dátumot, amelyik nap történik a mintavétel. Miután alaposan összekevertük a mintát, egy kisebb tárolóba egy deciliternyit öntsünk át, ezt kell majd leadni a laborba.

    A SYNLAB segítségével a vizeletvizsgálat is egyszerűbb!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!