2024. április 24. szerda
More

    Mikor kell otthon tartani a gyereket

    Elég egy kis köhögés, tüsszögés vagy a reggelre bedugult orr, és sok szülő azonnal riadót fúj: beteg a gyerek, át kell szervezni a család életét. Ahogy azonban arra szakemberek is felhívják a figyelmet, nem érdemes minden felső légúti tünetnél azonnal szobafogságra ítélni a gyereket. Meg persze magunkat.

    A legtöbb szülő pontosan tudja, hogy milyen, amikor néhány eseménymentes hónap után beüt egy vírusfertőzés, amiből a család hónapokig nem tud kilábalni. Ilyenkor a hátramaradó tünetek: a köhögés, az orrfolyás, a fáradtság mellett az újonnan összeszedett vírusok is nehezíthetik a teljes gyógyulást. A CNN Online szakértők tapasztalatait összegezve alaposan körüljárta a témát, vagyis hogy mi a teendő, ha felmerül a gyanú, hogy a gyerek valamilyen légúti vírust szedett össze. 

    Az idei tél kemény lehet, és nem csak az időjárás miatt

    Ahogy arra már az egészségügyi szakemberek is felhívták a figyelmet, a koronavírus-járvány miatti korlátozások – a karantén, a távolságtatás és a maszkviselés – miatt egy ideig visszaszorult a különféle vírusos légúti megbetegedéssel küzdők száma.

    Ősszel azonban már azonban újult erővel támadt a koronavírus mellett az influenza és az RSV-vírus is. Utóbbi orrfolyást, köhögést, tüsszögést, lázat és zihálást okozhat – vagyis hasonló tünetekkel járhat, mint az influenza, a nátha vagy a koronavírus. És ugyan az RSV-fertőzésen nagyjából minden, közösségbe kerülő gyerek átesik kétéves koráig, az ellene kialakuló immunvédelem idővel gyengül, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármikor újra el lehet kapni.

    Megfázás, influenza, covid vagy RSV?

    Nem véletlen, hogy minden szülőben időről időre felmerül a kérdés, honnan tudhatja, hogy mikor kell otthon tartania a gyereket, és mikor kell mindenképpen gyerekorvoshoz fordulniuk. Amint arról a CNN is ír, mivel a négy, már említett vírusfertőzés hasonló tüneteket produkál, sokszor még az orvosoknak is nehéz felállítani a pontos diagnózist.

    „Az lenne az ideális, ha már az első tünet megjelenése után otthon maradhatna a gyerek, de sokak számára ez kivitelezhetetlen” – nyilatkozta a lapnak William Schaffner, a Tennessee állambeli Vanderbilt University School of Medicine fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa. Noha nem százszázalékosan megbízhatóak, az otthon is elvégezhető koronavírus gyorstesztek – és a jóval megbízhatóbb PCR-teszt – adhatnak némi támpontot arról, hogy a felső légúti tüneteket okozhatja-e SARS-CoV-2-vírus. A nátha, az RSV-, és az influenzavírus azonosítása bonyolultabb lehet. 

    Mikor ne menjen a gyerek közösségbe?

    Néhány tünet egyértelműen jelezi, hogy a gyereknek jobb otthon. A magas láz, a hányás, a hasmenés, az alvási nehézségek, az étvágytalanság és a légzési problémák mindenképpen ezek közé tartoznak – mondta Leana Wen sürgősségi orvos, a George Washington Egyetem professzora.

    Donna Mazyck, regisztrált ápoló a CNN-nek ezt annyival egészítette ki, hogy a láz, mint indikátor mellett az is fontos szempont lehet, hogy a gyerek elég erős-e a csoportmunkához, a tanuláshoz. A szülőknek mindemellett azt is figyelembe kell venniük, hogy az adott intézmény (óvoda vagy iskola) milyen irányelveket követ. Van, ahol részletesen meghatározzák, hogy milyen esetekben kell a gyereket otthon tartani, míg egyes intézmények a szülők megítélésére hagyatkoznak. „Ha kétségeink vannak, esetleg a meglévő tünetek súlyosbodnak, a gyerek például letargikus lesz, vagy nehezen kap levegőt, mindenképpen konzultáljunk a gyermekorvossal” – tanácsolta Wen.

    Asztma vagy allergia esetén azonban a köhögés és szipogás nem feltétlenül ok arra, hogy ne menjen közösségbe a gyerek, mert ezek a tünetek akár fél évig is fennállhatnak – tette hozzá a szakember. A folyamatos köhögés, mint tünet, a légúti fertőzések elmúltával hetekig-hónapokig elhúzódhat, így orvosi konzultációt követően ilyenkor is érdemes visszaküldeni a gyereket az iskolába – mondta Donna Mazyck.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!