A kézhigiénia egyszerű, megfizethető és hatékony módja a kórokozók terjedésének megelőzésére és az alkalmazottak egészségének megőrzésére. A tiszta kezek népszerűsítése a munkaerőn belül – függetlenül attól, hogy az alkalmazottak osztályteremben, kiskereskedelmi üzletben, irodában, otthon vagy bármilyen más környezetben dolgoznak – javíthatja az alkalmazottak, ügyfelek, munkahelyek és akár közösségek egészségét is.
A kézhigiénia mindenki egészségét szolgálja
A baktériumok gyorsan terjedhetnek. A kézhigiénia az egyik legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk az alkalmazottak megbetegedését és a kórokozók átterjedését másokra a munkahelyen. A beteg alkalmazottak még akkor is kevésbé termelékenyek, amikor dolgozni jönnek, és betegségüket másokra is átterjeszthetik. A tiszta kezek munkahelyi népszerűsítése azt is eredményezheti, hogy az alkalmazottak kevesebb betegnapot vesznek igénybe.
Azok az alkalmazottak, akik a kézhigiéniát a rutinjuk részévé teszik, otthon is megakadályozzák, hogy családjukra átterjedjenek a betegségek, és követendő példát mutatnak szeretteiknek. Az egészséges családtagokkal rendelkező munkavállalók kevesebb időt töltenek a munkától távol beteg szeretteik gondozásával.
A jó kézhigiénia azt jelenti, hogy legalább 20 másodpercig rendszeresen mossunk kezet szappannal és vízzel, majd szárítsuk meg. Ez azt is jelentheti, hogy alkohol alapú kézfertőtlenítőt használj legalább 60% alkohollal, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz.
A kézmosás az egész közösség számára előnyös:
- A légúti betegségek, például a megfázás 21%-os csökkentése
- A hasmenéses betegek számának 31%-os csökkentése
- A hasmenéses betegségek 58%-os csökkentése legyengült immunrendszerű embereknél
A kézhigiénia legfontosabb időpontjai
Mondd el az alkalmazottaknak, hogy ha a kezük láthatóan piszkos, kézfertőtlenítő helyett szappant és vizet használjanak. Az alkalmazottak kéztisztításának legfontosabb időpontjai a következők:
- Munka előtt és után
- Szünetek előtt és után
- Orrfújás, köhögés vagy tüsszögés után
- A mellékhelyiség használata után
- Evés vagy étel elkészítése előtt
Tippek az alkalmazottak egészségének védelméhez
- Növeld a mosdókagylóhoz való hozzáférést, amely minden alkalmazott számára hozzáférhető, és olyan helyeken, mint a mosdók, az ételkészítési területek vagy az étkezési területek.
- Biztosíts szappant, vizet és a kézszárítás módját (pl. papírtörlő, kézszárító), hogy az alkalmazottak megfelelően moshassák és száríthassák a kezet.
- Helyezz legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítő-adagolókat a gyakran megérintett felületek közelébe, olyan helyekre, ahol a szappan és víz nem könnyen hozzáférhető, például liftek, közös berendezések, épületek be- és kijáratai közelében stb.
- Helyezz vizuális emlékeztetőket, például táblákat vagy plakátokat a mosdókba vagy a konyhába, hogy emlékeztesd az alkalmazottakat a kézmosásra.
- Biztosíts más higiéniai kellékeket, például zsebkendőket és érintésmentes/lábpedálos szemeteskukákat.
- Más egészséges szokások népszerűsítése és modellezése, mint például a köhögés és tüsszentés eltakarása, majd a kézmosás.
- Rendszeresen tisztítsd meg a gyakran megérintett felületeket, például a munkalapokat, a korlátokat és a kilincseket.
- Mondd meg a beteg alkalmazottaknak, hogy maradjanak otthon, amíg tünetmentesek nem lesznek.
- Emlékeztesd az alkalmazottakat, hogy gyakorolják és modellezzék a jó kézhigiéniát otthon.