2024. március 29. péntek
More

    Kézhigiénia a munkahelyen

    A kézhigiénia egyszerű, megfizethető és hatékony módja a kórokozók terjedésének megelőzésére és az alkalmazottak egészségének megőrzésére. A tiszta kezek népszerűsítése a munkaerőn belül – függetlenül attól, hogy az alkalmazottak osztályteremben, kiskereskedelmi üzletben, irodában, otthon vagy bármilyen más környezetben dolgoznak – javíthatja az alkalmazottak, ügyfelek, munkahelyek és akár közösségek egészségét is.

    A kézhigiénia mindenki egészségét szolgálja

    A baktériumok gyorsan terjedhetnek. A kézhigiénia az egyik legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk az alkalmazottak megbetegedését és a kórokozók átterjedését másokra a munkahelyen. A beteg alkalmazottak még akkor is kevésbé termelékenyek, amikor dolgozni jönnek, és betegségüket másokra is átterjeszthetik. A tiszta kezek munkahelyi népszerűsítése azt is eredményezheti, hogy az alkalmazottak kevesebb betegnapot vesznek igénybe.

    Azok az alkalmazottak, akik a kézhigiéniát a rutinjuk részévé teszik, otthon is megakadályozzák, hogy családjukra átterjedjenek a betegségek, és követendő példát mutatnak szeretteiknek. Az egészséges családtagokkal rendelkező munkavállalók kevesebb időt töltenek a munkától távol beteg szeretteik gondozásával.

    A jó kézhigiénia azt jelenti, hogy legalább 20 másodpercig rendszeresen mossunk kezet szappannal és vízzel, majd szárítsuk meg. Ez azt is jelentheti, hogy alkohol alapú kézfertőtlenítőt használj legalább 60% alkohollal, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz.

    A kézmosás az egész közösség számára előnyös:

    • A légúti betegségek, például a megfázás 21%-os csökkentése
    • A hasmenéses betegek számának 31%-os csökkentése
    • A hasmenéses betegségek 58%-os csökkentése legyengült immunrendszerű embereknél

    A kézhigiénia legfontosabb időpontjai

    Mondd el az alkalmazottaknak, hogy ha a kezük láthatóan piszkos, kézfertőtlenítő helyett szappant és vizet használjanak. Az alkalmazottak kéztisztításának legfontosabb időpontjai a következők:

    • Munka előtt és után
    • Szünetek előtt és után
    • Orrfújás, köhögés vagy tüsszögés után
    • A mellékhelyiség használata után
    • Evés vagy étel elkészítése előtt

    Tippek az alkalmazottak egészségének védelméhez

    • Növeld a mosdókagylóhoz való hozzáférést, amely minden alkalmazott számára hozzáférhető, és olyan helyeken, mint a mosdók, az ételkészítési területek vagy az étkezési területek.
    • Biztosíts szappant, vizet és a kézszárítás módját (pl. papírtörlő, kézszárító), hogy az alkalmazottak megfelelően moshassák és száríthassák a kezet.
    • Helyezz legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítő-adagolókat a gyakran megérintett felületek közelébe, olyan helyekre, ahol a szappan és víz nem könnyen hozzáférhető, például liftek, közös berendezések, épületek be- és kijáratai közelében stb.
    • Helyezz vizuális emlékeztetőket, például táblákat vagy plakátokat a mosdókba vagy a konyhába, hogy emlékeztesd az alkalmazottakat a kézmosásra.
    • Biztosíts más higiéniai kellékeket, például zsebkendőket és érintésmentes/lábpedálos szemeteskukákat.
    • Más egészséges szokások népszerűsítése és modellezése, mint például a köhögés és tüsszentés eltakarása, majd a kézmosás.
    • Rendszeresen tisztítsd meg a gyakran megérintett felületeket, például a munkalapokat, a korlátokat és a kilincseket.
    • Mondd meg a beteg alkalmazottaknak, hogy maradjanak otthon, amíg tünetmentesek nem lesznek.
    • Emlékeztesd az alkalmazottakat, hogy gyakorolják és modellezzék a jó kézhigiéniát otthon.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!