2023. március 21. kedd
More

  Karácsonyfák: a beltéri penész forrása?

  Egy új tanulmány szerint az élő karácsonyfák az ünnepi szezon friss fenyőillatánál többet hozhatnak az otthonokba.

  A dallasi The American College of Allergy, Asthma & Immunology Annual Scientific Meetingen bemutatott tanulmány az élő karácsonyfákon előforduló penészgomba növekedése és a rossz beltéri levegőminőség közötti összefüggést vizsgálta.

  John Santilli, a tanulmány kutatója megjegyzi, hogy ez a tanulmány az asztma és arcüreg- panaszok következetes és drámai növekedéséből született a betegek körében minden télen, ami különösen hangsúlyos az ünnepi szezonban.

  “Mivel a penészesedés gyakori a kültéri lombozatot körülvevő területen, feltételeztük, hogy egy élő karácsonyfa jelenléte hozzájárulhat a beltéri penész kialakulásához” – mondja.

  A beltéri penészszint emelkedik

  A kutatók egy kéthetes időszak alatt tizenkét alkalommal mérték meg a penészgombák számát egy élő karácsonyfát tartalmazó helyiségben, attól kezdve, hogy a fát bevitték és feldíszítették. A fa 10 lábnyira volt a hőelvezető nyílástól, és a belső hőmérsékletet 18 és 20 °C között tartották.

  Az első három napon a számok 800 spóránkénti légköbméternél maradtak, majd emelkedni kezdtek, és a 14. napon, amikor a fát leszedték, a maximum 5000 spóra/köbméterre emelkedett.

  Santilli szerint a penészgomba-allergia a lakosság 15%-át érinti, és a bizonyos penészgombákra érzékeny emberek gyakran tapasztalnak orr-, szem- és torokirritációt; orrdugulás; és fejfájás. Ezen túlmenően, jól dokumentált kapcsolat van az asztmás rohamok és a penészgombák között, valamint az invazív gombás betegségek fokozott kockázata között a legyengült immunrendszerű emberek körében.

  Santilli szerint a normál beltéri levegőben köbméterenként 500-700 spóra penészesedik; bármi magasabb, az épületen belüli penészesedés forrását jelzi.

  “A szellőzőrendszereket és a vízkárosodott területeket régóta penészforrásként tartják számon, de továbbra is új és egyedi szennyeződési források után kell kutatni” – mondja Santilli.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!