2024. április 19. péntek
More

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is. 1.rész

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    1. Egészséges táplálkozás

    Ha a gyermek egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik, a náthavírusoknak esélye sem marad. Friss gyümölcsök, zöldségek mindig kerüljenek az asztalra! A tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek sem hiányozhatnak. Az egészséges táplálkozás részét képezi némi hal és hús fogyasztása. Ne erőltessen semmit a gyerekre, viszont egy kis fantáziával minden egészséges ételt elkészíthet úgy, hogy a gyerekek szívesen megegyék.

    2. A higiéniás szabályok betartása

    A legfontosabb higiéniás szabályok betartásával a gyerekeket meg lehet óvni a kórokozóktól. Figyeljen oda rá, hogy a gyermek rendszeresen mosson kezet, ha hazajön iskolából és étkezések előtt. Gondoskodjon róla, hogy a gyerekeknél mindig legyen elég zsebkendő, és a használt zsebkendőt ne tartogassák, mert visszafertőzheti a gyerekeket.

    3. Helyes öltözködés

    Nincs rossz idő, csak rossz öltözék. Annak érdekében, hogy a kicsik az eső, a hó és a mínuszok ellenére is jól érezzék magukat a szabadban is, a szülőknek a gyermeket úgy kell öltöztetniük, hogy se ne fázzon, se ne legyen melege. Nem csak az árt, ha a kicsi fázik, hanem az is, ha túlöltözteti, és megizzad, ilyenkor nagyon könnyen meghűlhet. Ajánlott a réteges öltözködés. A különböző rétegek közt bennmaradó levegő jól szigeteli a hőt, és ha a kicsinek melege van, könnyű segíteni, ha egy réteget levesz. Mindig viseljenek sapkát a gyerekek!

    4. Rendszeres mozgás a friss levegőn

    A gyerekek szeretnek mozogni és a többi gyerekkel játszani a szabadban, akkor is, ha esik vagy havazik. Ez így is van rendjén. Ha nem is épp ragyogó az idő, akkor is fontos, hogy rendszeresen tartózkodjanak friss levegőn a kicsik. Az előzőekben leírtak szerint öltöztesse fel a gyerekeket, mindig viseljenek vízhatlan meleg lábbelit, ha esik az eső, esőkabátot. A téli kabát is legyen meleg, de légáteresztő anyagú, hogy a gyermek ne melegedjen ki benne.

    5. Figyeljen a folyadékpótlásra is!

    A hideg hónapokban a gyermekszoba levegője a fűtés miatt szárazabb a szokottnál. Ez kiszárítja a nyálkahártyát, amin így könnyebben megtelepednek a náthavírusok. Ráadásul ilyenkor a gyerekek és a felnőttek sem érzik olyan szomjasnak magukat, mint nyáron, még akkor sem, ha szervezetük igényli a folyadékpótlást. Ezért télen is adjon a kicsiknek sok ásványvizet, gyümölcsteát, gyümölcslevet (lehetőleg cukrozatlant, otthon frissen elkészítettet).

    Forrás: webbeteg.hu

    A témát hamarosan folytatjuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!