2023. március 27. hétfő
More

  Ülő munka? Így kerüld el a káros hatásait!

  Egész napos ülő munkát végzel? Nincs elég mozgásod a napokban? Mutatjuk, hogyan tudod ezt ellensúlyozni.

  A koronavírus által sok ember került home office-ba, és valószínűleg ezt a vírus elmúlásával is jópár cég tartani fogja, mint munkalehetőséget. Sokat görnyedünk a számítógép felett, elgémberednek a tagjaink, és egyre kevesebbet mozgunk.

  A szervezetünkre is kihatással van az állandó ülés, így már nem csak az jelent problémát, hogy a rendszeres géphasználat roncsolja a szemünket. A görnyedés, nem megfelelő testtartás nyak- és hátfájdalomhoz vezethet, a mindennapos szemerőltetés fejfájást okozhat, ám ezt a mozgásszegény életmód is okozhatja. Az elhízás, a depresszió, a szorongás szintén mind a mozgás hiányának következménye lehet.

  Az ülő életmód a fent felsoroltakon kívül metabolikus szindróma kialakulását is növeli, ami magas vércukorszinttel, magas koleszterinszinttel, magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint cukorbetegséggel is járhat.

  Ezeket a negatív hatásokat csak elegendő és rendszeres mozgással tudjuk ellensúlyozni. Hidd el, a szervezeted hálás lesz érte!

  A munka és egyéb ülőtevékenységek közben időnként állj fel, mozgasd át a végtagjaidat, a nyakadat, a testedet. Nem csak a szemed lesz hálás egy kis pihenésnek, hanem az izomzatod és az ízületeid is egy kis munkának. Nem olyasmire kell gondolni, hogy egy öt-tíz perces szünetben izzasztó gyakorlatokat kell végezned, elég csak tényleg egy kis átmozgató bemelegítés, kis séta vagy csak pár nyújtó gyakorlat.

  Napi 10 perc – fél óra is elegendő ahhoz, hogy az állandó ülés káros következményeinek mértékét csökkentsd, az pedig teljesen rád van bízva, hogy egyszerre tudod le ezt a napi mozgást vagy részletekben.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!