2024. március 28. csütörtök
More

    Mi okozza a magas koleszterinszintet?

    A koleszterin jó és rossz is lehet. Normál szinten a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, ha azonban a vér koncentrációja túl magasra emelkedik, ez csendes veszélyt jelent, amely szívroham kockázatának teszi ki az embereket. A koleszterin a test minden sejtjében jelen van, és fontos természetes funkciókat tölt be az élelmiszerek emésztésében, a hormontermelésben és a D-vitamin előállításában. A szervezet termeli, de az emberek étellel is fogyasztják. Kinézetre viaszos és zsírszerű.

    Kétféle koleszterin létezik:

    • alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) vagy „rossz” koleszterin
    • nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) vagy „jó” koleszterin

    Mi az a koleszterin?

    A koleszterin olaj alapú anyag. Nem keveredik a vérrel, amely vízbázisú. Lipoproteinekben járja a testet.

    Kétféle lipoprotein hordozza a koleszterin-darabokat:

    • Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL): Az így utazó koleszterin egészségtelen vagy „rossz” koleszterin.
    • Nagy sűrűségű lipoprotein (HDL): A HDL-ben jelen lévő koleszterin „jó” koleszterin néven ismert.

    A koleszterinnek négy elsődleges funkciója van, amelyek nélkül nem tudnánk életben maradni. Ezek:

    • hozzájárul a sejtfalak szerkezetéhez
    • az emésztő epesavak felépítése a bélben
    • lehetővé teszi a szervezet számára a D -vitamin termelését
    • lehetővé teszi a szervezet számára bizonyos hormonok előállítását

    A magas koleszterinszint okai

    A magas koleszterinszint jelentős kockázati tényezője a szívkoszorúér-betegség és oka a szívrohamnak. A koleszterin felhalmozódása az artériákat szűkítő folyamat része, amelyet érelmeszesedésnek neveznek. Az ateroszklerózisban plakkok képződnek, és a véráramlás korlátozását okozzák. A zsírbevitel csökkentése az étrendben segít a koleszterinszint kezelésében. Különösen hasznos az olyan élelmiszerek korlátozása, amelyek a következőket tartalmazzák:

    • Koleszterin: jelen van az állati eredetű élelmiszerekben, a húsban és a sajtokban.
    • Telített zsír: Ez előfordul egyes húsokban, tejtermékekben, csokoládéban, pékárukban, rántott és feldolgozott élelmiszerekben.
    • Transzzsírok: Ez előfordul néhány sült és feldolgozott élelmiszerben.

    A túlsúly vagy az elhízás magasabb vér LDL-szinthez is vezethet. A genetikai tényezők hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez. Az öröklött családi hiperkoleszterinémiában szenvedőknek nagyon magas az LDL szintje.

    Egyéb állapotok, amelyek magas koleszterinszinthez vezethetnek, a következők:

    • cukorbetegség
    • máj- vagy vesebetegség
    • policisztás petefészek szindróma
    • terhesség és egyéb olyan állapotok, amelyek növelik a női hormonok szintjét
    • alulműködő pajzsmirigy
    • olyan gyógyszerek, amelyek növelik az LDL -koleszterint és csökkentik a HDL -koleszterinszintet, például progesztinek, anabolikus szteroidok és kortikoszteroidok

    Magas koleszterinszint tünetei

    A magas koleszterinszintű személynek gyakran nincs jele vagy tünete, de a rutin szűrés és a rendszeres vérvizsgálatok segíthetnek a magas szint kimutatásában. Az a személy, aki nem megy vizsgálatra, figyelmeztetés nélkül szívrohamot kaphat, mert nem tudta, hogy magas a koleszterinszintje. A rendszeres tesztek segíthetnek csökkenteni ezt a kockázatot.

    Koleszterin az élelmiszerekben

    A Harvard Health jelentése 11 koleszterinszint-csökkentő élelmiszert azonosított, amelyek aktívan csökkentik a koleszterinszintet:

    • zab
    • árpa és teljes kiőrlésű gabona
    • bab
    • padlizsán és okra
    • dióféléket
    • növényi olaj (repce, napraforgó)
    • gyümölcsök (főleg alma, szőlő, eper és citrusfélék)
    • szója és szója alapú élelmiszerek
    • zsíros halak (különösen lazac, tonhal és szardínia)
    • rostban gazdag ételek

    Ha ezeket a kiegyensúlyozott étrendhez adjuk, akkor a koleszterin kordában tartható. Ugyanez a jelentés felsorolja azokat az élelmiszereket is, amelyek károsak a koleszterinszintre. Ezek tartalmazzák:

    • vörös hús
    • teljes zsírtartalmú tejtermék
    • margarin
    • hidrogénezett olajok
    • pékáruk

    Szintek és tartományok

    Felnőtteknél a 200 milligramm/dl (mg/dl) alatti összkoleszterinszint egészségesnek tekinthető. A 200 és 239 mg/dL közötti érték határérték magas. A 240 mg/dl vagy annál nagyobb érték magasnak tekinthető. Az LDL-koleszterinszintnek 100 mg/dl-nél kisebbnek kell lennie. A 100-129 mg/dl elfogadható olyan emberek számára, akiknek nincs egészségügyi problémája, de aggodalomra adhat okot mindenki számára, akinek szívbetegsége vagy szívbetegség kockázati tényezői vannak. A 130-159 mg/dl határmagasság. 160-189 mg/dl magas. A 190 mg/dl vagy magasabb érték nagyon magasnak számít. A HDL szintet magasabban kell tartani. A HDL-szint optimális értéke 60 mg/dl vagy magasabb. A 40 mg/dl-nél kisebb érték a szívbetegség fő kockázati tényezője lehet. A 41 mg/dl-től 59 mg/dl-ig terjedő érték határértéken alacsony.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!