2024. április 27. szombat
More

    A higiénia hipotézis elmélete téves volt?

    Dán, finn és brit kutatások megdöntötték a higiénia hipotézis elméletét.

    A higiénia hipotézis lényege, hogy a higiéniaszegény életmód következtében a gyermekek immunrendszerét ellenállóbbá kényszeríti a fertőzésekkel és allergiákkal szemben. Ezt még 1989-ben figyelte meg David Strachan kutató, ám most az elmélet más megállapításait fedezték fel.

    Az elképzelés részben hamis, ugyanis a kutatások kimutatták, hogy egyes vírusos fertőzések elősegítik az asztma kialakulását, a kórokozók és az allergia kialakulása közt nincs semmilyen védelmi összefüggés.

    A higiénia hipotézis elmélete abból a szempontból tekinthető csak igaznak, hogy a gyerekeknek nem árt, ha megismernek egyes kórokozókat, hiszen ezek kialakíthatnak az életük során baktériumok és gombák ellen nyújtott védelmet.

    A parkokhoz, erdőkhöz, udvaros részekhez közelebb élő gyermekek már pici koruk óta ki vannak téve a kórokozóknak, ezek ellen védelem alakul ki, és talán az asztma és az allergia előfordulása is ritkább, mert az immunrendszerük megtanulta megkülönböztetni ezeket az ártalmas kórokozóktól.

    Összegezve tehát a baktériumok és gombák elleni védelem kialakítása mást hordoz magával, mint a vírusokkal való védelem. A vírusfertőzések elleni védelem nem garantálja az allergiák elleni védelmet is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!