2024. március 29. péntek
More

    A higiénia és a tisztaság nem rontja a gyermekkori immunitást

    Orrtúrás. Sárban dagonyázás. Egy falat sülthús megevése az étkező padlójáról. A gyerekek e normális, de piszkos szokásairól korábban azt gondolták, hogy jótékony hatással vannak a gyerekek immunrendszerére, mivel az az elképzelés, hogy ellenőrzött módon vannak kitéve a kórokozóknak, ami megakadályozhatja, hogy később megbetegedjenek. Így néhány szülő és nagyszülő mindezt megengedte, abban a reményben, hogy antitesteket termel. De egy nemrégiben készült tanulmány szerint ez az úgynevezett „higiéniai hipotézis” nem igaz.

    A University College London és a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói a The Journal of Allergy and Clinical Immunology című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amely arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek nem lehetnek „túl tiszták” az immunrendszerük megfelelő működéséhez. A tanulmányban azt mondják, hogy munkájuk azért fontos, mert megmutatja, hogy a célzott higiénia fejlesztése hogyan teszi lehetővé számunkra a higiéniai viselkedés módosítását úgy, hogy az megőrizze az alapvető mikrobiális expozíciót, miközben továbbra is védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. Ez azt jelenti, hogy gyermekeink higiéniáját hozzáigazíthatjuk ahhoz, amit a tudósok tudnak a baktériumokról és fertőzésekről.

    A „higiéniai hipotézis” megdöntése

    Christina Madison, a Roseman University of Health Sciences gyógyszertári gyakorlatának docense, és a The Public Health Pharmacist alapítója. Elmagyarázza, hogy az immunitás kiépítéséhez szükséges piszkosodást nem tekintik orvosilag igazoltnak.

    Az „erős” immunrendszer felépítése a kitettséggel szemben nem ürügy arra, hogy ne gyakoroljunk megfelelő higiéniát, vagy hogy szükségtelenül tegyük ki a gyerekeket annak. Az orvostársadalom szerint nem probléma a túl tisztaság. A jó higiénia előnyei felülmúlják az expozícióból eredő immunitás vélt előnyeit, ami bizonyos helyzetekben veszélyes is lehet, például amikor az emberek kerülik a védőoltásokat.

    Néhány esetben azonban úgy találta, hogy ezek a technikák némileg előnyösek, például egy szülő saját nyálával tisztítja le a cumit, nem pedig a mosogatóban mossa le. Ennek valójában az emberi nyál antimikrobiális tulajdonságai és védő antitestjei miatt voltak előnyei a szappannal és vízzel szemben.

    Az immunrendszer megértése

    Ahhoz, hogy teljesen megértse, miért kell vagy nem kell szólni a 6 évesnek, hogy hagyja abba a kosz evését, egy kicsit jobban meg kell értenünk az immunrendszert. Nem félelmetes, és inkább hasonlít a kedvenc közösségi média hálózatodra, mint egy félelmetes természettudományos óra koncepciójára.

    Maya Shetreat, gyermekneurológus, gyógynövényszakértő és a „The Dirt Cure” szerzője azt mondja: „Az immunrendszer társadalmi rendszer, és mindig tanul. Sokféle organizmussal és vegyülettel szeret találkozni és üdvözölni. Így válik megtanulhatóvá, hogy ki a barát és ki az ellenség. Ha az immunrendszer nincs kitéve annyiféle organizmusnak, akkor gyanakodni kezd a jóindulatú szervezetekre vagy akár a saját testünk egyes részeire. Az allergiák és az autoimmun betegségek lesznek az eredmények.”

    Elmagyarázza a „mikrobióma” kifejezést is, amely az immunrendszer állandó kommunikációja a belső és külső terepekkel. „Úgy gondolják, hogy a mitokondriumok baktériumokból fejlődtek ki, és ugyanúgy kommunikálnak, ahogy a baktériumok kommunikálnak. Mint ilyenek, a testünkben és a testünkön lévő mikrobák folyamatos kommunikációban vannak mitokondriumainkkal és sejtjeinkkel, és mindent befolyásolnak, a neurotranszmittertől a hormonig és a citokinig termelése annak függvényében, hogy a sejtnek élnie kell-e vagy meghalnia (apoptózis).

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!