2024. április 24. szerda
More

    9 mód, ahogy tudatodon kívül súlyosbítod a Crohn-betegséged

    A Crohn-betegségről még mindig tanulunk, de vannak olyan mindennapi szokások, amelyek kiválthatják a gyulladásos bélbetegség tüneteit.


    Mi a Crohn-betegség?

    A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, amelyet autoimmun reakció okoz, amely károsíthatja a gyomor-bél traktust és a test más részeit. A Crohn-betegség tünetei közé tartozhat többek között a gyomorfájdalom, a hasmenés, a fogyás és a fáradtság. Bár jelenleg nincs gyógymód, a betegség kezelhető, és vannak olyan dolgok, amelyekkel segíthetsz a tünetek kordában tartásában. Íme néhány dolog, amit kerülnöd kell – és jobb, ha helyette lépéseket teszel -, amelyek segíthetnek abban, hogy uralni tudd az állapotot.

    Hiányzik a megfelelő kezelési terv

    A szakértők egyetértenek abban, hogy az orvosi előírások be nem tartása veszélyes lehet, különösen a Crohn-betegek számára. „Először is, tudjuk, hogy ez egy élethosszig tartó betegség, amely progresszív jellegű, ami azt jelenti, hogy ha nem gondoskodunk megfelelő kezelésről, a betegség rosszabbodni fog” – magyarázza Dr. Ashish S. Patel, gasztroenterológus, a Southwestern Center for Pediatric IBD at Children’s Health igazgatója. „Ráadásul a kezeléshez használt gyógyszerek elsősorban az immunmodulátoroknak nevezett gyógyszercsoportba tartoznak, és ezeknek a gyógyszereknek a véletlenszerű alkalmazása megfelelő orvosi felügyelet nélkül veszélyes lehet a szervezetre”.

    Ha nem követsz valamilyen kezelési tervet, még akkor is, ha már foglalkoztál az állapotoddal az elsődleges egészségügyi szakemberrel, keress alternatív ellátást, amilyen gyorsan csak lehet.

    Elhanyagolod, hogy találkozz egy szakemberrel

    A betegség krónikus jellege miatt, valamint amiatt, hogy a Crohn-betegség minden beteget másképp érinthet, Dr. Patel, azt mondja, hogy az orvosokkal való rendszeres látogatások elengedhetetlenek a betegség rövid és hosszú távú kezeléséhez. „A gasztroenterológus a rendszeres látogatások, vér- és székletvizsgálatok, endoszkópiák és a táplálkozási kezelés révén irányíthatja a Crohn-betegek gondozását” – teszi hozzá.

    Nem ellenőrzöd az étrended

    Mivel a Crohn-betegek közül sokan a rossz tápanyagfelszívódás miatt vérszegények vagy tápanyaghiányosak lehetnek, Jessica DeLuise, orvosasszisztens és az Eat Your Way to Wellness alapítója elmagyarázza a kiegyensúlyozott Crohn-beteg étrend fontosságát. Amilyen gyakran csak a Crohn-betegek tehetik, azt ajánlja, hogy nyúljanak a vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli rágcsálnivalókhoz és ételekhez, hogy a szervezetük ne csak a minimálisan szükséges mennyiséget kapja meg. Ez azt jelenti, hogy mindig három, kiegyensúlyozott étkezést és egészséges nassolnivalókat kell fogyasztani. Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen étrend a legjobb a számodra, kérj időpontot egy regisztrált dietetikussal, aki segíthet a tápláló lehetőségek kiválasztásában.

    Nem vezetsz étkezési naplót

    A Crohn-betegségben szenvedő betegeket kezelő szakértők egyik legfontosabb javaslata, hogy vezess étkezési naplót, hogy hatékonyan nyomon követhesd mindazt, amit a szervezetedbe juttatsz. Így meg tudod állapítani, hogy mely ételek válthatják ki a tünetek fellángolását. DeLuise egyetért azzal, hogy fontos feljegyezni, hogyan érzed magad, valamint az étvágyadat és a fürdőszobai szokásaidat, hogy kiderüljön, lehet-e összefüggés az ételekkel.

    Nem mozogsz rendszeresen

    Mint minden krónikus betegség esetében, a rendszeres testmozgás is döntő előnyökkel jár. Számos tanulmány kimutatta a testmozgás fontosságát kifejezetten a Crohn-betegek számára. A Pharmacological Reports című folyóiratban 2016-ban közzétett kutatás megállapította, hogy a fizikai aktivitás jelentősen csökkentette a Crohn-betegséggel kapcsolatos tünetek súlyosságát. Emellett a testmozgás közvetlenül befolyásolja az immunrendszert, így minél többet mozogsz, annál felkészültebb lesz az immunrendszered a betegség tüneteinek leküzdésére. Csak ne feledd, hogy testmozgás közben szorosan figyelj a testedre, különösen, ha nemrégiben voltál kitéve fellángolásnak, és szükség szerint módosítsd az edzéseket.

    Nem kapsz elég zsírt az étrendedbe

    Nem a McDonald’s sült krumplijáról beszélünk. Az egészséges zsírról, az omega-3 zsírsavakról és a gyulladáscsökkentésben játszott szerepükről beszélünk. Bár a tanulmányok nem vonnak le egyértelmű adatokat a Crohn-betegségben betöltött konkrét szerepükről, DeLuise elmagyarázza, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek vagy étrend-kiegészítők beillesztését érdemes megfontolni (miután megbeszéltük orvosunkkal). Ezek közé tartoznak többek között az olyan élelmiszerek, mint a lazac, a laposhal és a szardínia.

    Nem változtatsz az étrendeden egy fellángolás alatt

    Bár lehet, hogy nem szeretnél kizárólag folyékony étrendet fogyasztani, a Crohn-betegség fellángolása alatt ez is sokat segíthet. „Ha pürésített vagy folyékony étrendet választasz, amikor a Crohn-betegség fellángol, az biztosíthatja a bélpihenést és a tápanyagok könnyű felszívódását” – magyarázza DeLuise. „Válassz friss gyümölcs- és zöldségleveket, igyál étrend-kiegészítőket vagy vitaminporokat, hogy biztosítsd a tápanyagok bevitelét.” Ha bizonyos hiányosságaid vannak, azt javasolja, hogy beszéld meg az orvosoddal, hogy mely lágy ételek a megfelelőek a számodra.

    Túl sok koffeint és túl kevés vizet iszol

    Ha egy csésze kávéval a kezedben kelsz és ragyogsz, messze nem vagy egyedül, de ha naponta többször iszogatod azt a csészét anélkül, hogy megfelelően hidratálnád magad az igazi anyaggal – H2O-val -, akkor lehet, hogy rontasz a Crohn-betegségeden. DeLuise elmagyarázza, hogy mivel sok Crohn-gyulladás fellángolása a hasmenés kellemetlen tünetével jár, fontos, hogy a szervezeted hidratált maradjon. Azt tanácsolja a Crohn-betegeknek, hogy a nap folyamán gyakran, kis adagokban igyanak sok vizet, és korlátozzák a koffeinfogyasztást, mivel az fellángolásokat válthat ki, vagy ronthatja a tüneteket. „Általában napi 400 mg vagy annál kevesebb koffein fogyasztása tekinthető biztonságosnak” – mondja.

    Nem hagyod ki a tejtermékeket

    A legtöbben nagy rajongói vagyunk a fagylaltnak, sajtnak, tejnek és a többi tejterméknek, de a rideg, kemény tények azt mutatják, hogy a világ népességének körülbelül 75 százaléka elkerülhetetlenül elveszíti a tejben található cukor, a laktóz megemésztésének képességét, amint elválasztják őket a szoptatástól (azaz kétéves koruk után!). DeLuise elmagyarázza, hogy ez azt jelenti, hogy ezeknek az embereknek a tejtermékek fogyasztása puffadás, hasmenés, hasi diszkomfortérzés tüneteit okozhatja, vagy Crohn-gyulladást válthat ki. Javasolja, hogy beszélj a kezelőorvosoddal arról, hogy a tejtermékek elhagyása jó megoldás-e a számodra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!