2024. március 28. csütörtök
More

    Anyagcsere és fogyás

    Egy új kutatás szerint téves az a közhiedelem, hogy az anyagcseréd felnőttként lelassul. Ne add fel a fogyást – új kutatások azt mutatják, hogy a fogyás felnőttként is lehetséges! A közhiedelem ellenére mindent félreértettünk. Ha valaha is kétségbeesett érzésed támadt, amiért a fogyás felnőttkorodban lehetetlen, mert azt gondoltad, hogy lelassul az anyagcseréd – készülj fel. Egy új kutatás azt mutatja, hogy az anyagcseréd nem lassul le 60 éves korig! A testösszetétel megváltoztatásának képessége nagyobb, mint gondolnád. Le lehet fogyni. Íme, mit mondanak az új kutatások a fogyásról, és a szakértők szerint mi a legfenntarthatóbb és legsikeresebb módja a fogyásnak.

    A tanulmány ellensúlyozza azt a hiedelmet, hogy az anyagcsere hanyatlik felnőttkorban. Általánosan elterjedt hiedelem, hogy az oka annak, hogy a középső részünk kitágul, és nő a testsúlyunk az, hogy lelassul az anyagcserénk. A Science folyóiratban megjelent új kutatás szerint azonban tévedünk. Igen, az anyagcsere változik az életkor előrehaladtával, de nem úgy, ahogy gondoljuk. A születéstől a felnőttkori jellemzők kialakulásáig az anyagcsere fokozatosan lelassul. Azonban 20 és 60 éves kor között az emberi anyagcsere viszonylag stabil marad. Más szóval, amikor az ujjunkkal a lassuló anyagcserénkre mutattunk, mint a középkorú korunkban bekövetkezett súlygyarapodásunk okaként, tévedtünk. A kutatás több mint 6400, 8 naptól 95 éves korig tartó ember adatain alapul, 29 országból. Végső soron ez rávilágít a személyes anyagcsere fontosságára az étrend, az egészség és a fogyás terén.

    Normális, ha felnőttként hízol?

    A kutatás szerint a felnőtt életben előforduló súlygyarapodás nem abból adódik, hogy egy idősebb test kevesebb kalóriát éget el – hiszen valójában ugyanazt a kalóriát égeti el, mint amikor húszéves voltál. Ehelyett az oka annak, hogy küzdesz a fogyással, különböző életmódbeli tényezők összetett hálózata, beleértve az alvást, a fizikai aktivitást, az élelmiszerválasztást és a stresszt. Más szóval, nincs egyetlen étel, sem egyetlen életmódbeli változás, amely fogyást okozna. A fogyás lehetséges, de ahhoz, hogy ezt elérd, mérlegelned kell a személyes anyagcseréd és a testednek szükségleteit, és egy olyan egészséges életmód tervet kell készítened, amely a számodra megfelelő.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!