2024. április 16. kedd
More

    Az inzulinrezisztencia növelheti a depressziós rendellenesség kockázatát

    Az inzulinrezisztencia fizikai egészségre gyakorolt ​​negatív hatásait régóta vitatják. Az American Journal of Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az inzulinrezisztencia több mint kétszerese a súlyos depressziós rendellenességek kockázatának. A kutatások továbbra is igazolják, hogy a krónikus fizikai egészségi állapotok hogyan kapcsolódnak a depresszióhoz, ezért szükség van a mentális egészség támogatására.

    A kutatás megértése

    Ezt a longitudinális vizsgálatot Hollandiában végezték 601, 18 és 65 év közötti résztvevővel, anélkül, hogy kórelőzményükben depresszió vagy szorongás szerepelt volna, a DSM-IV kritériumai alapján.

    A kutatók azt találták, hogy az inzulinrezisztencia kialakulása az éhgyomri glükózszint alapján 2 éven keresztül új súlyos depressziós rendellenességet jelez előre, míg a magas triglicerid-HDL arány a koleszterinszinthez és a magas derékkörfogathoz nem volt jelentős hatással a depresszió kapcsán. Ezek az eredmények alátámasztják a betegek inzulinérzékenységének ellenőrzésének értékét, de ennek a vizsgálatnak az a korlátja, hogy a hollandul beszélő résztvevőkre korlátozódott, így a változatosabb minták további betekintést nyújthatnak.

    A depresszió kockázatának kezelése

    Harpreet Nagra, okleveles pszichológus, klinikai kutató és a One Drop viselkedéstudományi alelnöke azt mondja: „Az irodalomban jól bebizonyosodott, hogy a cukorbetegek, köztük a prediabétesz, a T1D, a T2D és a terhességi cukorbetegség esetében nagyobb a depresszió és a szorongás kockázata.”

    Nagra elmagyarázza, hogy az ilyen kutatások segítenek alátámasztani a jobb mentális egészségügyi támogatás szükségességét az inzulinrezisztenciával küzdő emberek körében, mivel ez időt, energiát és figyelmet igényel. Amikor az inzulinrezisztencia miatt cukorbetegséget diagnosztizáltak, Nagra kiemelte, hogyan tapasztalhatják a cukorbetegség szorongását és a kiégést. „A mentális egészségügyi kihívások megnövekedett kockázata mögött meghúzódó okok megértése alapvető fontosságú ahhoz, hogy megértsük, hogyan lehet hatékonyan kezelni a cukorbetegek mentális egészségét” – mondja.

    „Bár egy személynél nagyobb a depresszió kockázata, a megfelelő, de „nem tökéletes” kezelés megfékezi ezt a kockázatot. Ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg erőfeszítéseket tesznek az életmódbeli viselkedés javítására, amelyek csökkentenék a cukorbetegséggel kapcsolatos szorongást, a depressziós rendellenességek kezelhetők. A genetikai tényezők azonban határozottabb szerepet játszanak. Továbbra is lehetséges, hogy egy olyan személynek, akinél nagyobb a genetikai kockázata arra, hogy cukorbetegséggel járó depressziós rendellenességek alakuljanak ki, megadják azokat az eszközöket, amelyekre szükségük van az állapot leküzdéséhez, mindaddig, amíg hajlandóak folyamatosan gyakorolni őket.

    Mivel a krónikus állapot kezelése magában foglalhatja a kiégést, Nagra úgy írja le, mint egy utazást, amely minden ember számára egyedi. Tekintettel az inzulinrezisztencia kihívásaira, Nagra szerint elengedhetetlen, hogy az egyének erős erőforrásokkal legyenek felvértezve a mentális egészségügyi kockázatok kezelésére.

    Az inzulinrezisztencia kezelése

    David A. Merrill, a felnőttek és idősek pszichiátere, valamint a Pacific Neuroscience Institute Pacific Brain Health Center igazgatója a Providence Saint John’s Health Centerben azt mondja: „Az olvasóknak tudniuk kell, hogy fizikai egészségük jelentősen befolyásolja mentális jólétüket. Az inzulinrezisztencia kialakulása több mint kétszeresére növeli a depresszió esélyét az elkövetkező években.”

    Dr. Merrill kiemelte, hogy az inzulinrezisztencia megelőzhető, és visszafordítható, amint felismerik, ezért javasolja, hogy az orvosok ellenőrizzék pácienseik inzulinérzékenységét a depresszió megelőzése érdekében. „Amikor a betegek inzulinrezisztenciát észlelnek, prioritásként kell kezelnünk ennek az állapotnak a visszafordítását, hogy ne csak a cukorbetegséget, hanem a depressziót is megelőzzük” – mondta.

    A cukorbetegségről ismert, hogy növeli a depresszió, a demencia, a szív- és agyi érrendszeri betegségek, a neuropátia, a vesebetegség, a végtagamputációk és más egészségkárosító következmények kockázatát. A cukorbetegség, és még a cukorbetegség előtti állapotok is, mint például az inzulinrezisztencia, jelentős negatív hatással vannak a testre és az agyra egyaránt.

    Amikor a betegek jobb öngondoskodással kezelik testi egészségi szükségleteiket, mentális egészségük javul, mivel a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a jó alvás és a stressz csökkentése éppúgy javítja a hangulatot, mint az antidepresszáns gyógyszerek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!