2024. március 19. kedd
More

    A kullancs új gyógyszerek „aranybányája” lehet egy új tanulmány szerint

    A kullancs nyála új gyógyszerek „aranybányája” egy új brit tanulmány szerint – számolt be róla a BBC hírportálja.

    A kullancs nyálában található fehérjéket veszélyes szívbetegség gyógyítására lehet felhasználni – állapították meg oxfordi kutatók a Scientific Reports aktuális számában megjelent tanulmányukban.

    A fehérje megszünteti a gyulladást, amely szívizomgyulladást, végső soron szívelégtelenséget okozhat, de az „aranybányának” nevezett anyag arra is képes lehet, hogy más betegségeket – köztük az agyvérzést és az ízületi gyulladást – is orvosoljon.

    Az eddigi kutatások azonban laboratóriumi körülmények között folytak, így valószínű, hogy évek telhetnek el, míg embereken segíthetnek az új szerekkel.

    A kullancs 8-10 napon át is képes az állat vagy az ember vérét szívni anélkül, hogy fájdalmat vagy gyulladást okozna, vagyis akár észrevétlen is maradhat ennyi ideig.

    A kutatók szerint ezt a nyálban lévő fehérjék teszik lehetővé, mert ezek akadályozzák meg a gyulladást úgy, hogy semlegesítik a megtámadott állat vagy ember szervezetében lévő, kemokinnek nevezett anyagokat.

    A kutatók olyan új fehérjéket azonosítottak a kullancsnyálban, amelyek a szívproblémákat előidézésében szerepet játszó kemokin nevű molekulák hatását blokkolja.

    Shoumo Bhattacharya, az Oxfordi Egyetem kardiológus munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a szívizomgyulladás olyan betegség, amely ellen jelenleg nagyon kevés gyógymód létezik.

    „A kullancs gyulladásgátló stratégiájának kutatása új ötleteket adott, melyek alapján életmentő kezeléseket tudunk kidolgozni akár más betegségek, a szívroham, az agyvérzés, a hasnyálmirigy-gyulladás vagy az ízületi gyulladás gyógyítására is” – tette hozzá.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!