2024. május 1. szerda
More

    Baktériummentes a Duna, de fürödni tilos

    A Duna-kanyarban és a Soroksári Duna-ágban nincs az egészségre ártalmas mikroorganizmus a folyó vizében – ezt igazolták a Pest megyei ÁNTSZ kéthetente ismételt laboratóriumi ellenőrzésének adatai – közölte Tettinger Antal 2005-ben az MTI-vel.

    A jó vízminőség ellenére a Budapest környéki, összesen 80 kilométeres Duna-szakaszon, és a bányatavak többségében a közegészség védelmében mégsem engedélyezett a fürdés, ehhez ugyanis a parton szigorú előírások teljesítésére van szükség – mondta a szolgálat igazgatója. A zuhanyozón, illemhelyen kívül a hulladék elhelyezésére, elszállítására is be kell rendezkedni, emellett az üzemeltetés körébe tartozik többi között az úszómester foglalkoztatása, az állatok vízbeengedésének szabályozása, s mindez a helyi önkormányzatok költségvetését terheli – tette hozzá.

    A tapasztalat szerint a nyári kánikulai napokon így is több 10 ezren ruccannak ki az élővizek mellé, hogy enyhülést keressenek a nagy melegben. A Soroksári Duna-ágban 4 olyan strand üzemel amelyek megfelelnek a strandolási követelményeknek, ezeken kívül 8 bányató rendelkezik a standoltatáshoz engedéllyel, közöttük a délegyházi tavak és a dunavarsányi tófürdő.

    Ugyanakkor a legtöbb látogatót vonzó Omszki-tavi és a Lupa-szigethez közeli tóban tilos a fürdőzés, éppen az áldatlan partmenti állapotok miatt ugyanis fennállhat a fertőzés veszélye – hangsúlyozta a szakember.

    Egyébként a főváros környékén 84 strand működik 184 medencével. Többségük rendelkezik az EU által is előírt, a higiéniát szolgáló víztisztító, forgató berendezéssel, 15 esetben azonban még nem szerelték fel ezeket a kellékeket. E helyeken – például a ceglédi és az albertirsai strandokon – az ÁNTSZ gyakori ellenőrzésekkel ügyel a víz tisztaságára. Az érintett strandok 2006 végéig kaptak haladékot a hiányzó berendezések pótlására – húzta alá Tettinger Antal.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!