2024. április 25. csütörtök
More

    Inzulinnal doppingolnak a testépítők

    A cukorbetegek gyógyítására használt inzulinnal igyekeznek újabban növelni teljesítményüket a testépítők – állapították meg brit orvosok.

    A brit sajtó ismertette a British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelenteket, amelyek szerint a testépítők „étvágya” felvirágoztatta az inzulin feketepiacát. A nem cukorbeteg felhasználók azonban súlyosan károsodhatnak a gyógyszertől, sőt életükkel is fizethetnek a könnyelműségért. A veszélyes divat azt követően került nyilvánosságra, hogy egy inzulinnal doppingoló 32 éves bodybuilder edzésen összeesett, és kómába került.

    A cikk szerzőinek becslései szerint ma már minden tizedik testépítő rendszeresen szedi az inzulint, hogy izmait erősítse és állóképességét javítsa. A gyógyszer valóban képes erre, mert fokozza a szénhidrátok és az aminosavak tárolásának képességét, cukortartalmú itallal szedve pedig pluszenergiát is biztosít. Mivel azonban jelentősen megnöveli a vér cukortartalmát, – az eleve tetemes saját inzulintartalékkal rendelkező – egészséges embernél szélsőséges esetben az agyban oxigénhiányt idézhet elő, amely viszont kómához, agysérüléshez vagy akár halálhoz is vezethet.

    Az orvosok a gyógyszer felírásának brit rendszerében is változtatásokat sürgetnek. Jelenleg az inzulin ugyan receptköteles, de egy recept alapján a gyógyszertárak ismételten többször is kiadhatnak belőle. Az orvosok azt gyanítják, egyes cukorbetegek üzletet csinálnak abból, hogy több inzulint vásárolnak, mint amennyire szükségük van.

    Az inzulin a hagyományos doppingszerként kezelt, úgynevezett anabolikus szteroidokkal ellentétben nem mutatható ki doppingteszteken sem.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!