2023. február 5. vasárnap
More

  Inzulinnal doppingolnak a testépítők

  A cukorbetegek gyógyítására használt inzulinnal igyekeznek újabban növelni teljesítményüket a testépítők – állapították meg brit orvosok.

  A brit sajtó ismertette a British Journal of Sports Medicine szaklapban megjelenteket, amelyek szerint a testépítők “étvágya” felvirágoztatta az inzulin feketepiacát. A nem cukorbeteg felhasználók azonban súlyosan károsodhatnak a gyógyszertől, sőt életükkel is fizethetnek a könnyelműségért. A veszélyes divat azt követően került nyilvánosságra, hogy egy inzulinnal doppingoló 32 éves bodybuilder edzésen összeesett, és kómába került.

  A cikk szerzőinek becslései szerint ma már minden tizedik testépítő rendszeresen szedi az inzulint, hogy izmait erősítse és állóképességét javítsa. A gyógyszer valóban képes erre, mert fokozza a szénhidrátok és az aminosavak tárolásának képességét, cukortartalmú itallal szedve pedig pluszenergiát is biztosít. Mivel azonban jelentősen megnöveli a vér cukortartalmát, – az eleve tetemes saját inzulintartalékkal rendelkező – egészséges embernél szélsőséges esetben az agyban oxigénhiányt idézhet elő, amely viszont kómához, agysérüléshez vagy akár halálhoz is vezethet.

  Az orvosok a gyógyszer felírásának brit rendszerében is változtatásokat sürgetnek. Jelenleg az inzulin ugyan receptköteles, de egy recept alapján a gyógyszertárak ismételten többször is kiadhatnak belőle. Az orvosok azt gyanítják, egyes cukorbetegek üzletet csinálnak abból, hogy több inzulint vásárolnak, mint amennyire szükségük van.

  Az inzulin a hagyományos doppingszerként kezelt, úgynevezett anabolikus szteroidokkal ellentétben nem mutatható ki doppingteszteken sem.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!