2024. március 29. péntek
More

    Az időskori demencia ellenszere: a séta

    Tudtad, hoogy már napi tíz perc sétával is sokat tehetsz az egészségedért? A séta nagyon jó hatással van az agyműködésre, és már kevesebb, mint negyed óra napi sétával is csodákat tehetsz.

    Ha rendszeresen elindulsz sétálni, nem csak a tüdődet tudod a friss levegő által kitisztítani, de egy bostoni egyetem kutatása szerint a rendszeres séta az Alzheimer-kór, a demencia megelőzésében is segít. A kísérletbe 2700 embert vontak be, és a fizikai aktivitásukat vetették össze a memóriájukkal, a tanulékonyságukkal és a tervezési képességeikkel.

    Az eredmények arról árulkodtak, hoogy azok az emberek, akik naponta 10-20 percet rendszeresen sétálnak, jobbak voltak az agyi funkcióik, mint a mozgásszegény életmódot folytatók körében.

    A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Sportorvostani Tanszéke honlapján az alábbiakat írta:

    „Tudományosan igazolt, hogy már a napi rendszerességgel végzett tempós gyaloglás is (pl. munkahelyre, iskolába) kedvezően befolyásolja a vérnyomást, a test zsírtartalmát, a koleszterinszintet és a hangulatot. A legalább napi 30 percet rendszeresen, lendületesen sétálóknál is jelentősen csökken a szív- és érrendszeri betegségből eredő halálozás esélye. Ez a hatás idősebb korban elkezdett rendszeres gyaloglásnál is jelentkezik. A kutatások arra is rávilágítottak, hogy súlyfelesleg esetén a rendszeres mozgással megszerzett fittség akkor is védő hatású a szív- és érrendszeri betegségek ellen, ha fogyás nem társul vele. Gyermek- és fiatalkorban is kedvezőbb az egészségi állapota a rendszeresen és lendületesen gyaloglóknak. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlása szerint a mozgás egészségvédő hatásai heti 150 perc közepesen intenzív, dinamikus mozgással már elérhetőek, amit akár a mindennapos tempós gyaloglással is teljesíthetünk.”

    Egy másik, 4500 fős kísérlet a séta és a demencia kialakulásának összefüggéseit vizsgálta. Egy teszttel mérték az idős emberek gyaloglási tempóját, az eredmények alapján pedig kiderült, hogy azok az emberek, akik nem szerepeltek jól a teszten, nagyobb eséllyel mutattak a demencia kialakulásáért felelős kognitív hanyatlásos tüneteket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!