2023. március 28. kedd
More

  A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

  A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

  Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

  A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában és néhány enzim megfelelő működésében.

  Az alacsony kalcium (Ca) szint kiváltó okai

  A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását. A szabályozási folyamat bármely szintjének károsodása a vér kalciumszintjének csökkenését eredményezheti:

  • a mellékpajzsmirigy-hormon hiánya vagy szintjének csökkenése: pl. pajzsmirigy műtét közben sérül a mellékpajzsmirigy is, veleszületetten hiányzik.
  • D-vitamin-hiány: hiányos táplálkozás, napozás hiánya, bélben történő felszívódás zavara.
  • vesekárosodás
  • bélbetegségek, heveny hasnyálmirigy-gyulladás
  • magnéziumcsökkenés: elégtelen bevitel vagy károsult felszívódás.
  • csökkent kalciumbevitel
  • bizonyos gyógyszerek: hashajtók, epilepszia ellenes szerek egy része

  Idegrendszeri tünetek

  Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog, idült candidiasis, agyban a törzsdúcok meszesedése.

  A vér kalciumszintjének lassú, fokozatos csökkenése memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat.

  A kalcium szintjének súlyos csökkenése egy jellegzetes tünet együttest vált ki, amelyet tetania néven ismerünk.

  Tünetei az ajakban, nyelvben, ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a kezek és lábak izomgörcse, amely speciális tartáshoz vezet (őzfejtartás), általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is felléphetnek – magyarázza dr. Nagy Ildikó, neurológus.

  A kórkép leggyakrabban fiatal és középkorú nőknél fordul elő. Gyakorisága nő a fokozott kalciumbevitelt igénylő állapotok időszakában, a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt.

  Kalciumforrások

  A kalciumszint megállapítása vérvétellel történik. D-vitamin hiányban és idülten fennálló alacsony kalcium szintek esetén a  D-vitamin is pótolni kell.
  A kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:

  • tej és tejtermékek
  • olajos magvak
  • káposzta, brokkoli, karalábé
  • magas kalciumtartalmú ásványvizek
  • búzacsíra

  Felnőttek napi kalciumszükséglete 1000 mg, mely a várandósság alatt 1200 milligrammra, a menopauza időszakában 1500 milligrammra emelkedik.

  A kalcium beépülését a D-vitamin és a tejcukor segíti, a rostkoncentrátumok túlzott fogyasztása, a túl sok zsiradék és koffein viszont gátolja.

  Forrás: webbeteg.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!