2023. február 4. szombat
More

  A kávé csökkentheti a szélütés kockázatát a dohányos férfiaknál

  A dohányos férfiaknál csökkentheti az érelzáródás okozta szélütés kockázatát, ha rendszeresen kávét vagy teát isznak – közölték svéd kutatók tanulmányukban.

  26 556 felnőtt, dohányozó finn férfi adatait használták fel abban a vizsgálatban, amely a kávé és tea fogyasztásának összefüggését vizsgálta a különböző típusú szélütések előfordulásával. Az agyvérzések és az agyi érelzáródás kockázatát tanulmányozták a stockholmi Karolinska Intézet kutatói, Susanna C. Larsson vezetésével.

  A tanulmány kezdete előtt egyetlen résztvevő férfinak sem volt szélütése, a követés átlagosan 13,6 éve alatt pedig 2702 agyi érelzáródást, 577 agyvérzést és 84 nem-specifikus szélütést regisztráltak a kutatók.

  Az adatok elemzésénél kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik naponta legalább nyolc adag kávét ittak, 23 százalékkal kisebb volt a kockázata az agyi érelzáródásra, mint azoknak, akik kettőnél kevesebbet, napi kettő, vagy több tea fogyasztása pedig 21 százalékkal csökkentette a kockázatot azokhoz képest, akik egyáltalán nem teáztak.

  Az agyvérzések kockázata és a kávé vagy tea fogyasztása között nem találtak összefüggést a kutatók.

  “A kávé és tea fogyasztásának előnyös hatása az agyi érelzáródásokra biológiailag megmagyarázható, mert a kávé és tea olyan fenolokat tartalmaz, melyek antioxidáns tulajdonságúak, és megelőzhetik az érelmeszesedést” – mutat rá Larsson a Stroke című egészségügyi szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!