2024. május 2. csütörtök
More

    Gerincmeszesedés: tünetek és diagnózis 2. rész

    Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A mozgásszervi eredet fennállásának kimondása előtt nagyon fontos az egyéb esetlegesen felmerülő kardiológiai, belgyógyászati urológiai és nőgyógyászati betegségek kizárása is. Ismétlődő fejfájásos panaszok esetén vagy vezető zsibbadásos bénulásos panaszok esetén neurológiai vizsgálat kérhető, mellkasi, szegycsonti fájdalom esetén a szívbetegségek kizárása, hasba, lágyékba sugárzó derékpanaszok esetén nőgyógyászati, urológiai és belgyógyászati okok kizárása elsődleges. Dysbasias panaszok hátterének tisztázására érdemes angiológiai vizsgálatot kérni. Ehhez laborvizsgálatok és szakorvosi véleményezés szükséges a társszakmák részéről.

    Amennyiben az egyéb okok kizárásra kerültek, úgy mozgásszervi diagnosztikában használt képalkotó diagnosztikai módszerek állnak rendelkezésre.

    RTG-vizsgálattal kisízületi porckopásos folyamatok, porkorong lelapulása – ez a csigolya közti rések szűkületében jelentkezik, súlyosabb esetekben csőr- és kapocsképződések, blokkcsigolyák kialakulása látható – igazolható. Még súlyosabb esetekben a mozgásszegmentum instabilitása, a csigolyák egymáson való elcsúszása igazolható.

    MR-vizsgálat és CT-vizsgálatvégzése két körülmény miatt fontos. Egyrészt jelezheti a gerincvelő károsodását, és annak kiterjedtségét; másrészt felfedheti az esetleges instabilitást. MR-vizsgálatot a nyaki szakasz, CT-vizsgálatot az ágyéki szakasz diagnosztikájában kérhetünk.

    Spondyloticus myelopathiában a gerincvelő állapotának felmérésére alkalmas a n. medianus somatosensoros kiváltott válasz vizsgálat, de ezt kevés helyen végzik.

    Vertebrobasilaris szindrómában az első vizsgálat a natív gerinc RTG-vizsgálat végzése. Kérhető kétoldali szelektív vertebrális, illetve agyi angiographia, az artéria vertebralis szűkülete magasságában CT-vizsgálat végezhető. Az artéria vertebralisok Doppler-vizsgálata, lehetőség szerinti haemorheologiai paraméterek meghatározása, illetve epilepszia betegség kizárására EEG-vizsgálat kérhető neurológus vagy angiológus által.

    A spondylosis diagnózisát már az alapellátást végző háziorvos is felállíthatja, RTG-vizsgálatra küldheti betegét. Diagnózis tisztázására és társbetegségek kizárására szakellátó intézménybe utalhatja betegét, amennyiben gyanú merül fel egyéb okok fennállására.

    Forrás: webbeteg.hu

    Ez is érdekelheti:

    Lábon jön a gerincbaj – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    A derékfájásról – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!