2024. április 26. péntek
More

    Génhiba a megrögzött tisztálkodás?

    Azt hiszed, hogy kamaszlányod már-már betegesen hosszú időt tölt a fürdőszobában? Talán nem is jársz messze az igazságtól – legalábbis így vélik a kényszeres magatartásformák okaival kapcsolatban megjelent egyik legújabb elmélet szószólói.

    A Utah School of Medicine genetikusai szerint nagy valószínűséggel nem önzés és megátalkodottság, hanem genetikai rendellenesség készteti emberek millióit arra, hogy iskolai, munkahelyi, családi konfliktusokat vállalva a mások által normálisnak tartottnál jóval hosszabb időt töltsenek tisztálkodással, szépítkezéssel.

    Mint a Neuron című amerikai folyóirat beszámol róla, a utahi kutatók egereket vizsgálva jöttek rá arra, hogy a Hoxb8 elnevezésű gén meghibásodása kényszeres cselekvési formákra ösztönzi az állatokat. A Hoxb8 egyik mutációját szervezetükben hordozó egerek naphosszat őrült intenzitással tisztálkodtak, nyalogatták, vakargatták önmagukat. Ettől ők maguk hamar megkopaszodtak, de sebaj, buzgalmukat ekkor kiterjesztették „normális” társaikra is, őket vakarva, nyalva, harapdálva pőrére.

    Az amerikai genetikuscsoport szerint az egerek különös viselkedésével kapcsolatos felfedezés fontos szerepet játszhat az emberi rögeszmés-kényszeres magatartási rendellenességek okainak megértésében. E pszichés tünetegyüttes számos formát ölthet, de legismertebb talán a megszállott kézmosás, amelynek rabjai órákon át képesek kezüket véresre dörzsölni, sikálni. E viselkedési minta sokban hasonlít az egerek szépítkezési őrületéhez. Genetikai állomány tekintetében az emlősök nem sokban különböznek egymástól. Logikusnak tűnik tehát, hogy a kényszeres szépítkezést okozó génhiba az állatok és az emberek világában egyaránt felbukkanó rendellenesség – vélekednek a utahi genetikusok.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!