2022. július 7. csütörtök
More

  Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek

  Holland kutatók azonosítottak egy enzimet, mely az emésztőrendszer laboratóriumi szimulálása során képes volt a glutént (a gabonafélékben található, immunreakciót kiváltó fehérje frakciót) lebontani – írja a Gut szaklap 2008. januári száma.

  Ha a klinikai próbák is igazolják hatékonyságát, az Aspergillus niger elnevezésű fekete penészgombából származó enzimet adalékként alkalmazhatják a glutént tartalmazó élelmiszerekben, melyeket így a gluténérzékenyek is súlyosabb következmények nélkül fogyaszthatnának.

  A gluténnel szemben való túlérzékenység során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik. A gluténérzékenységnek genetikai és környezeti oka van, jelenleg nem gyógyítható, szigorú gluténmentes diétával kell karbantartaniuk az érintetteknek.

  C. Miltea és munkatársai a hollandiai Leiden Egyetem orvosi központjában vizsgálták a prolyl-endoproteáz nevű enzimet, és azt találták, hogy jelentősen felgyorsítja a fehér kenyérben lévő glutén lebontását.

  A kísérletben kilencven perc elteltével nem maradt azonosítható mennyiségű glutén, holott az enzim nélkül legalább 120 percig a gyomorban tartózkodik. Hasonló eredményt kaptak szokásos gyorséttermi étellel is.

  Az enzimes kezelésnél a glutént alkotó glutenin és gliadin peptidek T-sejt stimuláló hatása is eltűnt. Ez azt jelenti, hogy az arra érzékenyeknél megszüntethető lehet vele a glutén allergén, toxikus hatása.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!