2024. április 20. szombat
More

    Enzim segíthet a lisztérzékenyeknek

    Holland kutatók azonosítottak egy enzimet, mely az emésztőrendszer laboratóriumi szimulálása során képes volt a glutént (a gabonafélékben található, immunreakciót kiváltó fehérje frakciót) lebontani – írja a Gut szaklap 2008. januári száma.

    Ha a klinikai próbák is igazolják hatékonyságát, az Aspergillus niger elnevezésű fekete penészgombából származó enzimet adalékként alkalmazhatják a glutént tartalmazó élelmiszerekben, melyeket így a gluténérzékenyek is súlyosabb következmények nélkül fogyaszthatnának.

    A gluténnel szemben való túlérzékenység során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik. A gluténérzékenységnek genetikai és környezeti oka van, jelenleg nem gyógyítható, szigorú gluténmentes diétával kell karbantartaniuk az érintetteknek.

    C. Miltea és munkatársai a hollandiai Leiden Egyetem orvosi központjában vizsgálták a prolyl-endoproteáz nevű enzimet, és azt találták, hogy jelentősen felgyorsítja a fehér kenyérben lévő glutén lebontását.

    A kísérletben kilencven perc elteltével nem maradt azonosítható mennyiségű glutén, holott az enzim nélkül legalább 120 percig a gyomorban tartózkodik. Hasonló eredményt kaptak szokásos gyorséttermi étellel is.

    Az enzimes kezelésnél a glutént alkotó glutenin és gliadin peptidek T-sejt stimuláló hatása is eltűnt. Ez azt jelenti, hogy az arra érzékenyeknél megszüntethető lehet vele a glutén allergén, toxikus hatása.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!