2024. április 25. csütörtök
More

    Egészségesen kávézni

    A kávéfogyasztás egészségügyi veszélyeinek egy újabb aspektusáról számoltak be amerikai kutatók a változás korában lévő nők körében végzett vizsgálataik nyomán.

    A kávémagban – 0,6-2,5 százalékban – található koffein értékes gyógyszeralapanyag is, de orvosi tapasztalatok szerint jótékony haszna ritkábban érvényesül, hiszen kevesen állnak meg napi egy csészényi kávénál – olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében. A koffein – alacsony fogyasztás mellett – élénkít, nagyobb adagban viszont árt az epének, májnak, vesének, gátolja a szellemi tevékenységet, sőt – paradox módon – altat. Ha más folyadék nélkül, sietve fogyasztjuk, lökésszerűen hat a szervezetre. Az említettek mellett a legfőképpen támadott szervek: a szív, az idegrendszer és a hasnyálmirigy.

    A közvélemény előtt jól ismert jelenség, hogy az erős kávétól a szív szaporábban ver, de azt már csak a szakemberek tudják, hogy a hasnyálmirigyből nagyobb adag inzulint présel ki, ami gyorsan feldolgozza a vércukortartalékot. Minden következő adag kávé újabb élénkítő lökést ad a hasnyálmirigynek, ami évek során elvezethet a hormontermelő kapacitás romlásához, a cukorbetegség kialakulásához is.

    Az éveken át gyűjtött fogyasztási adatok alapján csaknem 30 ezer 50 feletti nőnél figyelték a a testtömeg index alakulását, feljegyezve, hogy isznak-e alkoholt, dohányoznak-e, és milyenek a táplálkozási szokásaik. Ezek után a kettes számú, azaz időskori cukorbetegség kialakulásának gyakoriságát vetették össze a gyakrabban kávézók (a naponta 4-6 csészényivel fogyasztók) és a ritkán, esetleg napi egy kávét ivók körében – s az eredmény azt igazolja, hogy a nagy kávézók számára nagyobb a kockázat.

    Megállapításuk szerint a veszélytelen kávéadag napi 1-2 csésze (kb. 25-50 milliliter), s azt is lehetőleg főként reggel és esetleg délben kell fogyasztani, mert sokaknál még a kora délután megivott kávé is ronthatja a pihentető alvást.

    A táplálkozási szakemberek tanácsa szerint a kávét ne igyuk cukor nélkül, jótékony hatású lehet utána egy kanál méz, vagy egy darab kandírozott gyümölcs, és igyunk mellé, utána egy pohár vizet. A víz ugyanis, a szervezet számára tompítja a koffein lökésszerű érkezését, a szénhidrát pedig segít gyorsabban pótolni az elhasznált cukortartalékot.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!