2024. március 29. péntek
More

    Lábon jön a gerincbaj

    Ha elmúlt hatvan, és egyszer csak megrövidül az a távolság, amit egy szuszra meg tud tenni, mert elgyengül a lába, kimegy belőle az erő, akkor ideje felkeresnie a háziorvost és/vagy a reumatológust – tanácsolja Varga Péter Pál gerincsebész, a Budai Egészségközpont főigazgató főorvosa. A járástávolság megrövidülése ugyanis a gerincbetegségek egyik markáns tünete.

    Akinek olyan munkája van, ami vibrációval vagy sok teher cipelésével terheli a gerincét, annak számítania kell arra, hogy ez a betegség utoléri őt.

    A porckorong-degeneráció és a csontritkulás együtt hozzák létre azt az állapotot, amely beszűkíti a gerinccsatornában az idegek rendelkezésére álló teret. A korosodó gerincoszlopon gyakoriak a porcos, csontos lerakódások, meszesedések. A korral csökken a porckorong víztartalma, ezért az összemegy és a gerincoszlop lassan elveszti a stabilitását. A csigolyatestek peremén úgynevezett csontcsőrök képződnek, a csigolyákat hátul összekötő kisízületek deformálódnak, valamint a csigolya íveket összekötő sárga szalag megvastagszik. A porckorong méretváltozása, rugalmatlansága miatt a csigolyák mozgása is megváltozik. Ennek a szervezet igyekszik „ellenállni”, a gerinc stabilitását biztosító inak, szalagok megpróbálják korlátozni a túlmozgásokat. Ennek során nem „respektálják” az idegek lefutásához szükséges tereket, belenőnek a gerinccsatornába. Ahogy egyre kisebb a tér a csigolyákban az idegek számára, előjönnek a már említett működési zavarok. Ennek a következménye a fájdalom, az izomgyengülés és a járástávolság beszűkülése.

    A teljes cikk itt olvasható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!