2024. április 20. szombat
More

    A derékfájásról

    Az ágyéki spondylosis leggyakrabban a hát alsó részén található, és alsó hátfájással, merevséggel és/vagy zsibbadással jár. A derékfájás az emberek széles körét érinti, ötből négy felnőtt tapasztal ilyet élete során. A derékfájás kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, az első panaszok általában 30 éves kor felett jelentkeznek.

    A gerinc érzékeny testrész, mert kettős funkciója van: nagy terhelés mellett sok mozgást biztosít, miközben az idegkötegek a csigolyák közötti tereken keresztül távoznak. Korunk mozgásszegény életmódja, amely tele van hosszú munkaidővel és üléssel, rontja a helyzetet. Gerincünk leginkább igénybe vett része az ágyéki gerinc, vagyis a hát alsó része, ezért a betegsége is igen gyakori. Ennek leggyakoribb tünete a derékfájás.

    A gerincoszlop szerkezetének összetettsége miatt a deréktáji fájdalom sokféle okra vezethető vissza. A deréktáji problémák leggyakoribb okai a hátizmok és a gerincszalagok túlfeszítése, a csigolyaközi porckorongok túlnyomása, valamint a gerinc körüli izmok merevsége és görcsei.

    A fokozott hátfájás elsősorban az izom fájdalmai miatt érződnek. Ha a csigolyák eltérnek a helyes, szimmetrikus állapottól, a szervezet megpróbálja magát korrigálni. Ilyenkor a csigolyák melletti izomkötegek folyamatosan dolgoznak, spasztikus feszültséggel próbálják a csigolyákat a helyükön tartani. A szervezet maga nem tudja megoldani a problémát, de meg tudja oldani úgy, hogy egy ideig ne legyen nagy probléma. Ezért fontos szakemberhez fordulni, ha tartós, visszatérő derékfájásod van. Fontos meghatározni a fájdalom okát, hogy a mozgásszervi betegség a lehető legmegfelelőbb módon kezelhető legyen.

    Lumbágó

    A leggyakoribb deréktáji fájdalom a közönséges derékfájás. Ebben az esetben nincsenek olyan neurológiai tünetek, mint a porckorongsérv. Ebben az esetben minden mozdulatnál nagyon erős fájdalmat fogsz érezni. A derékfájdalmakkal való küzdelem kényszeres állapota jellemzi álló helyzetben, mozgásod jelentősen lecsökken.

    Porckopás

    A deréktáji fájdalom gyakori oka a porckopás (artosis) a csigolyatesteket összekötő fazett ízületekben. Ekkor az ízületet borító porc felülete elvékonyodik, összeomlik, lassan felszívódik. Porcos felület hiányában az ízület egyes részei kidörzsölődnek természetes állapotukból, fájdalmat okozva. Az ilyen eredetű derékfájdalmakat csökkent nyugalmi állapot és derékmerevség jellemzi, mozgással enyhül.

    Porckorongsérv

    A porckorongsérv a hátfájás egyik ritka, de legsúlyosabb oka. Az intervertebralis lemezek a csigolyák között helyezkednek el. Fő feladatuk a két csigolya közötti távolság megtartása. A lemez egy rugalmas formula, amely megváltoztathatja az alakját. A csigolyaközi porckorongok lehetővé teszik a gerinc rugalmas, stabil mozgását. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a porckorong elveszíti a tartását és sérvbe kerül, vagyis nyomást gyakorol a gerincet elhagyó idegekre.

    Isiász

    A derékfájást isiász is okozhatja. Ez a gerincsérv egy formája, amikor a porckorong az ülőideghez nyomódik. Jellemzője a sugárzó fájdalom a fenékben és az alsó végtagokban, egyéb tünetekkel együtt.

    Diagnosztika

    A deréktáji fájdalomnak számos oka lehet. A leggyakoribb tünet maga a fájdalom, ezért a derékfájás esetleges kialakulásának megállapításához a fizikális vizsgálaton és az alapos kórelőzményen túl gyakran laboratóriumi vizsgálatok és képalkotó diagnosztikai eszközök (CT, MR, RTG) alkalmazása is szükséges.

    Kezelés

    Az első lépés mindig az, hogy feltárjuk a fájdalom okát, hogy a legmegfelelőbb kezelést el lehessen kezdeni. Deréktáji fájdalmak kezelésére műtétet csak ritka esetekben szabad alkalmazni, például súlyos porckorongsérv esetén. Fájdalom és mozgáskorlátozottság esetén a legfontosabb az ellazulás és a hát alsó részének terhelésének csökkentése. Ezt fekvő helyzetben, felhajtott lábakkal kell elvégezni.

    A természetes fájdalomcsillapítás magában foglalja mindazon fájdalomcsillapítási módszereket, amelyek a szervezet öngyógyító folyamatát felhasználva fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki a szervezet természetes funkcióira.

    Akut derékfájás esetén az aktív életmód fenntartása javasolt. A kutatások azt mutatják, hogy az aktív életmód fenntartása (egyedül vagy más terápiákkal kombinálva) csökkenti a mobilitás korlátozottságát, a fájdalmat és a munkaszüneti időt.

    Ahogy a derékfájás enyhül, csak fokozatosan szabad terhelést tenni rá. A fájdalom elmúltával mindig szükség van fizikoterápiára a gerinc mellett futó izomkötegek megerősítésére, hogy megelőzzük a betegség kiújulását!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!