2024. március 28. csütörtök
More

    A táplálkozási szakértők szerint ezek a legrosszabb reggelizési szokások, amelyek gyors súlygyarapodáshoz vezetnek

    Mindig jó ötlet egy kiegyensúlyozott, tápláló étkezéssel kezdeni a reggelt. Az egészséges reggeli megadja a naphoz szükséges energiát, és fokozza az agy megfelelő működését. Ha a fogyás olyan fitneszcél, amelyet prioritásként szeretnél kezelni, akkor mindenképpen nyomon szeretnéd követni, milyen a reggeli rutinod. Az igazat megvallva, vannak bizonyos gyakorlatok, amelyek miatt gyorsan hízhatsz. További információért megkérdeztük Dr. Melina Jampolis táplálkozási szakértőt, a reggelizési szokásokról, amelyeket mindenáron kerülnöd kell, és hogy ezek hogyan hatnak a szervezetedre.


    Erősen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása

    A kukoricapehely, a csomagolt pékáruk, a fagyasztott reggeli szendvicsek és a cukros gabonafélék mind példák az ultra-feldolgozott élelmiszerekre, amelyek fogyasztásától tartózkodni kell. Dr. Jampolis szerint ezek olyan élelmiszerek, amelyeket olcsó ipari energiaforrásokból (főleg kukorica, szója és búza) állítanak elő, és megfosztják a legtöbb tápanyagtól, de adalékokkal és emulgeálószerekkel kombinálják, hogy jobb ízűek és hosszabb ideig eltarthatóak legyenek.

    Hozzáteszi: „Sok ilyen élelmiszert az étvágy növelésére is terveztek, hogy elősegítse a túlfogyasztást, ezek pusztítást végeznek a bélrendszerben, ami az anyagcsere fontos szabályozója.” Minden alkalommal, amikor feldolgozott ételeket fogyasztasz, alapvetően sok cukorral, sóval és telített zsírral terheled meg a szervezetedet – ezek mind kulcsfontosságú elemek, amelyek hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz.

    Ajánló   Miket nem ennének a táplálkozási szakértők?

    Túlzott cukorfogyasztás reggel

    Legyen szó a chai teáról, a frappuccinoról, a boltban vásárolt reggeli turmixról, vagy akár egy nagy pohár narancsléről, a reggeli cukorfelesleg (különösen a folyékony cukor, amely gyorsabban emészthető) tönkreteheti a vércukorszintedet, és inzulinrezisztenciát okozhat – olyan állapotot, amelyben a szervezet nem reagál megfelelően az inzulinra” – mondja Dr. Jampolis. Amikor inzulinrezisztencia lép fel, a szervezet sokkal több inzulint termel, hogy csökkentse a vércukorszintet. Megjegyzi: „A túlzott inzulin súlygyarapodást okoz, különösen a veszélyesebb hasi zsírt.”

    Ajánló   Az inzulinrezisztencia növelheti a depressziós rendellenesség kockázatát

    Feldolgozott vörös hús fogyasztása

    Valljuk be: ha reggeli ételről van szó, a szalonnával, a virslivel és a kolbásszal soha nem tévedhetsz. Ezek a húsok biztosan finomak lehetnek, de a szomorú valóság az, hogy negatív hatással lehetnek az egészségre. Amellett, hogy növeli a cukorbetegség, a szívbetegség és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát, Dr. Jampolis arra figyelmeztet, hogy a feldolgozott vörös hús fogyasztása „elváltozásokat okozhat a bélbiomban (a bélben lévő baktériumokban)”, így megakadályozza a fogyást.

    Ajánló   Húsfogyasztás: jó vagy rossz?

    Befejezésül Dr. Jampolis szeretné tisztázni, hogy egyetlen étel sem okoz azonnali súlygyarapodást, kivéve, ha rendkívül magas a sótartalma, és vízvisszatartást okoz. Elmagyarázza: A fehérjét és/vagy egészséges zsírokat és rostokat tartalmazó napi kiegyensúlyozott reggeli fogyasztása egész nap jobban szabályozhatja az étvágyat és a vércukorszintet. (Azok számára, akik szakaszosan böjtölnek, azt javasolja, hogy az étkezési időszak legjobb ütemezése 10:00 és 18:00 óra között legyen.) Dr. Jampolis azt is tanácsolja, hogy még ha nem is vagy igazán éhes reggel, még mindig ideális egy kis fehérje alapú reggelit fogyasztani, hogy ne éhezz később, és ne egyél többet a szükségesnél.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!