2023. február 5. vasárnap
More

  Mindent az inzulinrezisztenciáról

  Az inzulinrezisztenciát valójában a sejtek érzéketlensége okozza a hasnyálmirigyben termelődő inzulin hormon hatásával szemben, így szénhidrát-anyagcsere zavarokat okozva. A glükóz nem tud bejutni inzulin nélkül a sejtekbe, ezáltal a vérben marad, ami magas vércukorszintet eredményez.

  Az inzulinrezisztenciát befolyásolja a táplálkozás és a testsúly is, így legtöbbször a sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél alakul ki. A cukorbetegséget megelőző állapotként ismert, inzulinrezisztenciát követően, ha nincs kellő odafigyelés, hamar kialakulhat 2-es típusú cukorbetegség.

  Az elfogyasztott szénhidrát emésztését követően, ha a vérbe túl sok cukor kerül, a szervezet inzulint kezd termelni. Ez a folyamat segíti elő, hogy a cukor a vérből a sejtekbe kerüljön, így nem a zsírszövetekből fogja a testünk az energiát kinyerni.

  Ha az inzulin nem tudja a glükózt átsegíteni a vérből a sejtekbe, a hasnyálmirigy rá van kényszerítve, hogy több inzulint termeljen, ezt azonban nem képes a végtelenségig tenni. Egy idő után kimerül, ilyenkor pedig a vérben maradó cukrok megemelik a vércukorszintet, ezáltal esélyt ad a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

  Ha az alábbi tüneteket tapasztalod magadon, érdemes kivizsgáltatnod magad, mert lehet, hogy inzulinrezisztenciában szenvedsz:

  • nem tudod sem diétával, sem mással csökkenteni a testsúlyod
  • nincs rendszeres menstruációd
  • nem tudsz teherbe esni
  • áll, bajusz, has és mell környékén kezdődő szőrösödés
  • koncentrációzavar, remegés és izzadás cukros ételek fogyasztása után
  • gyakori éhségérzet
  • két étkezés közt létrejövő rosszullétek, ájulás
  • alvászavarok

  Az inzulinrezisztencia vérvételből és ultrahangos vizsgálatból deríthető ki. A betegség gyakran pajzsmirigy alulműködéssel is együttjárhat, ezért az inzulin mellett a pajzsmirigyet is érdemes kivizsgáltatni. A D-vitamin hiánya, vérszegénység és a magnéziumhiány hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!