2023. március 25. szombat
More

  Húsfogyasztás: jó vagy rossz?

  Miközben a növényi alapú “húspótlók” egyre népszerűbbek (és tényleg egyre egyszerűbb megfizethető áron beszerezni), sokaknak még mindig fáj a foga az igazi húsra. A közelmúltban végzett kutatások azonban kimutatták, hogy még csak nem is kell „vérszájú fogyasztónak” lenni ahhoz, hogy állatok áldozatává válj – különösen, ha nincs mérsékletesség.

  A JAMA Internal Medicine amerikai folyóiratban megjelent tanulmány szerint heti két adag vörös vagy feldolgozott hús vagy baromfi elfogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek magasabb arányával. Az egyetlen hús a vizsgálatban, amely nem társult szív- és érrendszeri betegséggel, a hal volt.

  Azoknál az embereknél, akik hetente két adag feldolgozott vörös húst ettek, 3%-kal nagyobb volt a szívbetegség kockázata. Nincs kockázatmentes húsfogyasztás – mondta Victor Wenze Zheng, a tanulmány szerzője, a Cornell Egyetem táplálkozási epidemiológusa.

  Kutatásunk nem talált egyetlen feldolgozott vagy feldolgozatlan vörös húst sem mennyiségileg biztonságosnak. A nulla fogyasztás elve önmagában nem növelte a szívbetegség kockázatát.

  A tanulmány 29 682 ember étkezési szokásait vizsgálta 1982 és 2002 között, azonban nem vizsgálta az ételkészítés folyamatát.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!