2024. március 28. csütörtök
More

    Terhesség vs pajzsmirigy alulműködés

    Sok nő szembesül azzal a problémával, hogy valamilyen okból nem tud teherbe esni, ezek egyike gyakran a pajzsmirigy-alulműködés, amely kezelhető.

    A legtöbben úgy gondolják, hogy szinte lehetetlen ilyen állapotú gyermeket vállalni, de Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinológiai Centrum főorvosa eloszlatja ezt a tévhitet, és elmondja, mit lehet tenni a sikeres fogantatás érdekében ebben a helyzetben.

    Nem véletlenül, ha a pajzsmirigy működésével baj van, akkor nem könnyű teherbe esni, mert mint az emberi szervezetben mindent, a petesejt beágyazódását is befolyásolják a hormonok, ez a szerv is ezek közé tartozik.

    A pajzsmirigy alulműködéséről ebben a cikkünkben bővebben olvashatsz.

    A pajzsmirigy minden sejtfunkció fontos szabályozója, így a női hormonális hormonháztartás fenntartása is, hiszen felelős többek között a megfelelő mennyiségű ösztrogén és progeszteron előállításáért. Pajzsmirigy alulműködésben a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni az elégtelen progeszteronszint miatt. Az emelkedett prolaktinszint is rontja a sárgatest (progeszteron) működését, szintén gondot okozva a terhességgel. Emellett a szénhidrát-anyagcsere is felborulhat, ami inzulinrezisztenciához vezethet, ami szintén hátráltató tényező.

    Az inzulinrezisztenciáról egy másik cikkünkben szedtük össze a tudnivalókat.

    A hormonpótló terápia fontos szerepet játszik az orvosilag igazolt pajzsmirigy-alulműködés kezelésében. A betegek azonban a gyógyszeres kezelés mellett sok mindent megtehetnek saját maguk is az állapotuk javítása érdekében. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert megfelelő kezeléssel és tudatos odafigyeléssel, étrendi változtatásokkal a kezelés eredményessége javítható és a baba könnyebben megfoganhat.

    Mit érdemes tenni?

    A gyógyulás érdekében a lehető legkönnyebben emészthető ételek fogyasztása javasolt. Ugyanakkor a tejfogyasztást ajánlott háttérbe szorítani!

    Kerüld a glutaminsav (E620-628) nevű tartósítószert is, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottakban, fogyasztásra kész és tartós élelmiszerben megtalálható. Hosszan tartó fogyasztás esetén ez az anyag könnyen felboríthatja a hormonháztartást.

    Kerüld a magas cukortartalmú, gyorsan felszívódó szénhidrát-tartalmú ételeket.

    Kerülj minden olyan ételt vagy étkezési szokást, amely beindíthatja az erjedési folyamatot a szervezetben. Ehhez nem jó étkezés után gyümölcsöt enni.

    Napi 100-200 mcg szelén a leghasznosabb, akárcsak az omega-3 tartalmú készítmények. A további jódbevitel azonban a pajzsmirigy-működési zavar okától is függ, ezért mindenképpen konzultálj az orvosoddal.
    Számos tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin a pajzsmirigybetegségben szenvedők felépülésének is fontos része, ezért lehetőség szerint figyeld a beviteledet, hogy ne maradj le a napi vitaminbevitelről.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!