2024. április 16. kedd
More

    D-vitamin

    A D-vitamin rendkívül fontos az emberi szervezetnek, így fontos, hogy megfelelő módon és mennyiségben pótoljuk természetes napfényből vagy az étrendben
    dúsított élelmiszereken keresztül, esetleg valamilyen D-vitamin kiegészítõn át. A szervezet az élelmiszerből szerezi be a D-vitamin előállításához szükséges vegyületeket. Ezenkívül D-vitamint termel, amikor az ultraibolya (UV) fény találkozik a bőrrel.

    Típusai

    A D-vitamin nem egyetlen anyag, hanem vegyületek csoportja, amelyek együttesen kalciferol néven ismertek. A szervezet felszívja a kalciferolt a véráramba, majd kalcitriollá alakítja. A természetben két típus fordul elő: D3-vitamin, ami állati zsírokban található, és D2-vitamin, amely megtalálható a növényekben, például a gombákban.

    Funkciója

    A D-vitaminnak két fő szerepe van a szervezetben: fenntartja a csontok egészségét, valamint támogatja az immunrendszert.

    Diétás forrásai

    Egy személy szerezhet D-vitamint a nap sugaraiból, de a legtöbb embernek más forrásokat is használnia kell. A fő alternatíva az étel, mint például az olajos halak és halolajok, a dúsított tejtermékek, a növényi alapú tejek és gabonafélék, a marha mája, és a tojás.

    Ajánlott bevitel

    A szakértők nemzetközi egységekben (NE) mérik a D-vitamint. Minden korosztálynak ajánlott napi 600 NE D-vitamin bevitele. Ezt azonban nehéz mérni, mivel egy személy számára nem könnyű tudni, hogy mennyi D-vitamint kap a napfénytől.

    Hiány

    A D-vitamin hiány bekövetkezhet idősebb felnőtteknél és gyermekeknél, ha nem töltenek sok időt az ajtón kívül, vagy a sötétebb bőrszínnel rendelkező embereknél, ám néhány krónikus betegségben szenvedő ember is tapasztalhat önmagán D-vitamin hiányt. Akik távol élnek az Egyenlítőtől, ahol a téli napok rövidek, esetleg akik el vannak hízva, szintén kockáztatják ennek a vitaminnak a hiányát.

    A D-vitamin hiány fő hatásai a csontritkulás vagy a csonttömegvesztés, az osteomalacia, amikor a csontok puhák lesznek, az angolkór, amikor a gyermek csontjai nem úgy fejlődnek, ahogy kellene, illetve, ha megnövekedett a fertőzés és az autoimmunitás kockázata.

    Túladagolás

    Ritkán fordul elő, hogy egy személy túl sok D-vitamint kapjon, de a kiegészítők használata ezt kiválthatja. A túl sok D-vitamin magas vér kalciumszinthez vezethet, ami a következőkhöz vezethet: hányinger, fejfájás, alacsony étvágy és/vagy fogyás, kalcium felhalmozódása a szövetekben és az erekben, szív- vagy vesekárosodás, valamint magas vérnyomás. A D-vitamin-kiegészítők megvásárolhatók a gyógyszertárakban és online, ám beszélni ajánlatos az orvosával, mielőtt ezeket a kiegészítőket használja.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!