2024. március 28. csütörtök
More

    14 korai autizmus jelei és tünetei kisgyermekeknél – 3. rész

    10. Külső ingerekre való érzékenység

    A külső ingerekre való érzékenység az autizmus másik korai figyelmeztető jele. Például az autista egyének stresszessé vagy izgatottá válhatnak, ha meghatározott zajoknak, erős fényeknek vagy különleges szagoknak, ízeknek vagy textúráknak vannak kitéve. Bizonyos ingerekre túlérzékenyek is lehetnek; más szóval, ragaszkodnak bizonyos ruhadarabok vagy színek viseléséhez, előnyben részesítik az erős fényekkel vagy hangos hangokkal rendelkező helyiségeket, és szívesen érintenek meg vagy játszanak bizonyos testrészekkel. Sok autista gyermek érzelmi stresszt is mutat, amikor megfosztják őket a preferált ingerektől.

    Alternatív megoldásként az ellenkezője is megtörténhet; egy autista gyermek látható ok nélkül elkerülheti az otthon bizonyos színeit, ruháit, hangjait, fényeit vagy területeit. Ha ki vannak téve ezeknek az ingereknek, akkor rájuk reagálhat, kifakadhat, vagy szokatlanul súlyos dührohamokat okozhat. A kutatók elmélete szerint az autista gyerekek nagyon érzékeny módon képesek mentálisan feldolgozni ezeket az ingereket, ami szokatlan viselkedéshez és reakciókhoz vezet.

    11. Obszesszív viselkedések

    Ez a figyelmeztető jel általában csak akkor jelentkezik, amikor a gyermek kicsit idősebb, és el nem kezdi a tevékenységeket vagy a rutinokat. Az autista gyermekek gyakran mutatják a rugalmatlanság jeleit. Ez magában foglalja a rögeszmés és ismétlődő viselkedéseket. Találnak egy vagy néhány tevékenységet, amit élveznek, néha ezek a tevékenységek nagyon szokatlanok, és a nap folyamán többször is meg akarják majd csinálni.

    A Helpguide.org részletes példákat ad arra vonatkozóan, hogy mit tartalmazhatnak ezek a rögeszmés viselkedések, különösen az idős korban. Például a merev rutin iránti igényük magukban foglalhatja, hogy minden nap ugyanazt az utat járják be az iskolába, képtelenek alkalmazkodni az időbeosztás vagy a környezet változásaihoz, szokatlan ragaszkodás a játékokhoz vagy furcsa tárgyakhoz, vagy megszállottá válnak egy szűk téma iránt, ez általában valami, ami számokat vagy szimbólumokat tartalmaz. Élvezni fogják ugyanazokat a műveleteket újra és újra megismételni, hosszú időt töltenek azzal, hogy mozgó tárgyakat, például mennyezeti ventilátort bámulnak, vagy ahelyett, hogy egy játékkal játszanának, csak az egyik aspektusára koncentrálnak, például a kerekek felpörgetésére egy játékautó esetében.

    12. Kommunikáció hiánya

    A Healthychildren.org, amely korai tünetként sorolja fel a késleltetett nyelvfejlődést, azt mondja, hogy az autista gyerekek sokkal általánosabb értelemben is küzdeni fognak a kommunikációval. Nemcsak beszélni nem tudnak, vagy nagyon késik a nyelvi fejlődésük, de úgy tűnhet, hogy egyáltalán nem érdekli őket a kommunikáció.

    Ennek eredményeként nem mutatnak érdeklődést a beszélgetés elindítása iránt, és nem tudnak részt venni még egy egyszerű beszélgetésben sem. Nem reagálnak az arckifejezésekre, nem használnak arckifejezéseket, nem veszik észre, ha a nevüket kiáltják, és nem is mutatnak dolgokra, amikor szükségük van valamire. Amikor elkezdenek beszélni, nyelvük gyakran fejletlen. Például előfordulhat, hogy összekeverik a névmásaikat, és a „te” szót használhatják, amikor „én”-t kellene mondaniuk, és fordítva, vagy megismételhetik a hallott mondatokat anélkül, hogy megértenék a mögöttük lévő jelentést. A Healthychildren.org szerint ezt „papagájnak” vagy „visszhangnak” nevezik.

    13. Látszólag nem reagál

    Az Autism Canada szerint az autizmus jelei már 12-24 hónapos korban megjelenhetnek. Míg 24 hónapos kor előtt gyakran nehéz diagnózist felállítani, az autizmus egyik legjobb mutatója a normális viselkedés hiánya. Ezen a listán számos egyéb jel is található, amelyeket nem lehet igazán felismerni, amíg a gyermek nagy nem lesz, és a gyermek reakciókészsége tesztelhető, amikor még kicsi.

    Az autista gyerekek „süketnek tűnhetnek, egyenetlenül vagy egyáltalán nem reagálnak a hangokra”. A HelpGuide.org felsorolja a csecsemőknél és a kisgyermekeknél tapasztalható válaszképtelenség számos jelét, például ha nem veszik fel a szemkontaktust, nem reagálnak az ismerős hangokra, nem követik vizuálisan a tárgyakat vagy akár egy  mozdulatot sem. Nem imitálják az arckifejezéseket, mozdulatokat, nem adnak hangot a figyelem felkeltésére, és nem használnak semmilyen gesztust a kommunikációhoz, például nem integetnek vagy mosolyognak.

    14. Nem szeretik, ha megérintik vagy hozzábújnak

    Pusztító lehet egy szülő számára, ha megtudja, hogy valami nincs rendben a gyermekével, de szerencsére az autizmus esetében a korai diagnózis (ideális esetben 18 hónapos korig) óriási változást hozhat. Amint a baba túl van a csecsemőkoron, a szülők észrevehetik, hogy gyermekük nem szereti, ha megérintik vagy ölelgetik, mint egy tipikusan fejlődő gyermek.

    Az Autism Canada azt is megjegyzi, hogy az autizmussal élő gyerekek  sem szeretik, ha megérintenék őket, ami megnehezíti a vigasztalást érzelmi kitörések vagy dührohamok során, különösen fiatalon. Ez befolyásolhatja a szülőkkel, testvérekkel való kötődési képességüket, de akár a barátságokat is a jövőben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!