2023. június 3. szombat
More

  Pajzsmirigy alulműködés

  A pajzsmirigy a torok elülső részén található hormontermelő mirigy, amely két különböző hormont termel: tiroxint (T4) és trijódtironint (T3). A pajzsmirigyhormonok szinte minden anyagcsere-folyamatot befolyásolnak a szervezetben, így a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése széleskörű panaszokat okozhat.

  A legtöbb esetben a hypothyreosis oka a jódhiány. Ez azonban lehet egy korábbi orvosi beavatkozás eredménye (a pajzsmirigy túlműködésének kezelése miatt), de a hormontartalmú gyógyszerek is tartósan megzavarhatják a pajzsmirigy működését. A kiváltó ok azonban gyakran egy tisztázatlan autoimmun folyamat miatt következik be.

  Krónikus gyulladás. A hypothyreosis általában a pajzsmirigy krónikus gyulladásának eredménye. Ebben a betegségben a szervezet antitesteket termel saját pajzsmirigyszövete ellen (egy autoimmun betegség). Ennek a folyamatnak az oka továbbra is ismeretlen.

  Kezelés következményei. A pajzsmirigyműtét diszfunkcióhoz is vezethet, mint például golyva (megnagyobbodott pajzsmirigy) vagy pajzsmirigyrák. A pajzsmirigyhormonokat a pajzsmirigy teljes vagy részleges műtéti eltávolítása után pótolni kell.

  A hormontermelés szabályozásának funkciója. Pajzsmirigy alulműködés akkor is előfordulhat, ha a pajzsmirigyhormon-termelés szabályozása megzavarodik. Az ok magában a pajzsmirigyben rejlik, de előfordulhat, hogy az agy bizonyos területei (a hipotalamusz és az agyalapi mirigy) nem működnek megfelelően.

  Jódhiány. A pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormonok termeléséhez. Ha túl kevés jódot viszel be az étrenddel, akkor is megbetegedhetsz. Ritka esetekben az agyalapi mirigy (hipofízis) olyan kevés pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH) termel, hogy a pajzsmirigy nincs utasítva a hormon termelésére.

  Veleszületett hypothyreosis. Összefügghet a pajzsmirigy hypoplasiával, de a hormontermelés zavarai vagy a jódtranszport hibái is hozzájárulhatnak a veleszületett hypothyreosishoz.

  A pajzsmirigy alulműködése bárkinél előfordulhat, de az esetek túlnyomó többségében nőknél fordul elő. A veleszületett rendellenességek mellett gyakori a pubertás korban, terhesség és szülés környékén, illetve változókorban is.

  Tünetei

  A betegség a test minden szervét érinti. A panaszok gyakran látensek, atipikusak vagy csak részben jelentkeznek, az orvosok gyakran nehezen azonosítják őket. Az érintettek rosszul teljesítenek, nehezen tudnak koncentrálni, fáradtak, hidegre érzékenyek és gyakran székrekedésük van. Ezen panaszok mellett golyva is kialakulhat náluk, de ez nem mindig tünet.

  Az idősebb nőknél általában csak csökkent teljesítmény, depresszió és hidegrázások vannak. A tüneteket gyakran összekeverik az öregedés jeleivel, így a betegséget nem mindig ismerik fel. A csecsemőknél a késleltetett fizikai és intellektuális fejlődés gyakran aggodalmat kelt a hormonhiány miatt.

  Vizsgálatok

  Mivel a pajzsmirigy alulműködés fő panasza nem jellemző, csak hormonvizsgálattal lehet diagnosztizálni. A hypothyreosisban szenvedők vérében alacsony a pajzsmirigyhormonok szintje, ezért a betegség diagnosztizálásának első lépése egy vérvizsgálat.

  A teszt három hormon szintjét vizsgálja. A pajzsmirigy által termelt tiroxin (T4) és trijódtironin (T3) szintje szorosan összefügg a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjével. A pajzsmirigy működési zavara akkor igazolódik, ha a T4 és T3 hormonszintek a normál alatt vannak. Vagy normális pajzsmirigyhormon szintet mutat, de emelkedett TSH hormonszintet. Ha ugyanis a pajzsmirigy csak fokozott stimuláció mellett tud elegendő hormont termelni, az is szervi működési zavarra utal.

  Ha a pajzsmirigy működési zavarát laboratóriumi vizsgálatok igazolják, ultrahangra, radioszcintigráfiára, antitestvizsgálatra és szövettani mintavételre lehet szükség.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!