2024. április 23. kedd
More

    JÓD 5. – A Reverz T3 hormon

    Előző bejegyzés: JÓD 4. – Pajzsmirigy és jód kapcsolata –>

    Korábbi cikkeinkben a jód fontosságáról írtunk és a jóddal kapcsolatos enzimek és hormonok befolyásolásáról. Ezúttal a Reverz T3 hormon lesz terítéken.

    A jódtironin-dejodináz enzimnek több változatát is expresszálják sejtjeink, ezek közül pedig kiemelt jelentőségű a 3-as típusú, amely a vázizomzatban és a májban található meg, és ami T4 hormont nem az aktív T3 hormonná, hanem az ellentétes hatású reverz T3 hormonná alakítja.

    Különösen sportolókat érint a hibernációs szindróma, ami a reverz T3 (rT3) hormon túlzott termelődésének következtében alakul ki. A túlzott intenzitású vagy túl nagy volumenű edzés következtében csökkenésnek indul a T3 konverziója, és ezzel párhuzamosan emelkedésnek a rT3 termelése. Már 45 perc intenzív tréning képes lehet csökkenteni a T3 termelődését, és fokozni a rT3 képződését, ez a hatás pedig akár 12 órán át fennmaradhat.

    A női sportolók életében különös jelentősége van ennek a jelenségnek. Egy tanulmány szerint, amiben 1220 élsportolót vizsgáltak, azok a női állóképességi sportolók, akik a vizsgálatot megelőző 6 hónapban menstruáció kimaradást tapasztaltak, 12 %-ban szenvedtek pajzsmirigy alulműködésben. Ezen esetek többségében a TSH szintek nem tértek el a normálistól, mely figyelmeztet a TSH alapján végzett diagnosztika hiányosságaira.

    Ön elegendő jódot visz be a szervezetébe?

    Következő bejegyzés: JÓD 6. – A jód túladagolása –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!